FFK har de to siste sesongene vært farlige nære et nedrykk fra OBOS-ligaen. En sesong som skulle gi det entusiastiske Fredrikstad-publikummet troen tilbake, har etter ti runder sendt østfoldingene enda nærmere stupet. OddsModel har sett på «fenomenet FFK» med analytiske øyne og regnet på sannsynligheten for hvor FFK ender i 2017.

De solide plankene som en gang var fundamentet for plankebyens store flaggskip, Fredrikstad Fotballklubb, er i ferd med å slå sprekker så store at skipet driver lenger og lenger vekk fra toppfotballens trygge havn.

Vi skrur tiden tilbake til år 2008. Fredrikstad har gjennomført en fantastisk sesong og klokker inn til sølv i Eliteserien bak utilnærmelige Stabæk. Den fotballgale byen forbereder seg på en tilværelse som en av landets toppklubber. Ni år etter den formidable 2.plassen kjemper FFK en desperat kamp for å vinne både fotballkamper og publikums entusiasme tilbake. På nivået under. Ledelsen i klubben har blitt skyteskive for kritikken og frekvensen på trenerutskiftingen ville gjort enhver europeisk bakgårdsklubb stolt.

Dette gjør også Fredrikstad til en fotballklubb det er interessant å analysere med tall.

Når vi i OddsModel skal bygge våre modeller, ønsker vi å legge inn så mye relevant informasjon som overhodet mulig. Vi gir alle faktorer vi mener kan spille inn på utfallet en viss verdi, som til sammen skal gi oss best mulig forutsetninger for å beregne sannsynlighet. Skadesituasjon, form og tidligere resultater mellom lag er eksempler på informasjon som ligger inne i modellene vi bruker.

Noen ganger dukker det opp spesielle faktorer som er vanskelig å vektlegge med tall. Mange av utfordringene i Fredrikstad er såpass sammensatte at det er vanskelig å peke på hvor skoen trykker. De samme tendensene kan ses hos andre tidligere storklubber som Ham-Kam, Moss og Lyn. Felles for alle disse tre er at de forsvant ut av toppfotballen før de nå er på full fart på vei tilbake. Det kan også Fredrikstad bli nødt til å gjøre om de ikke finner veien ut av problemene de nok en gang opplever.

Noen hevder at lag motiverer seg ekstra når de kommer til Fredrikstad stadion. Et stadion som huser en profesjonell organisasjon, en helproff spillergruppe og forventninger som ikke nødvendigvis står i stil med det som er realistisk å forvente av laget.

Før hver eneste sesong er supportere og folket i byen samstemte om at FFK bør rykke opp. I OddsModel var vi ikke like entusiastiske på østfoldingene sine vegne.

Før sesongstart utarbeider vi en oversikt som rangerer de forskjellige lagene i OBOS-ligaen utfra forskjellige kriterier. FFK var forespeilet en plass midt på tabellen og vi forventet at de rød og hvite kom til å være ca. like solide både offensivt og defensivt.

Etter ti spilte runder ligger laget nederst på tabellen og har fortsatt ikke vunnet en kamp. Dette har naturligvis påvirket vår rangering, men det betyr ikke at vi ser på FFK som det svakeste laget i OBOS-ligaen per nå.

Det er først og fremst offensivt laget har skuffet, og den defensive inngangen til matchene har gjort at vi har justert de offensive tallene i rangeringen. Spissene Sanel Kapidzic(2), Ulrik Flo(2) og Mustapha N’diaye(1) har til sammen fem mål for klubben og må trolig heve målsnittet sitt betraktelig om de skal klare å skyte FFK oppover på tabellen. Totalt åtte mål scoret er langt under det både vi og FFK forventet etter ti spilte kamper for den gamle storheten.

Defensivt derimot har laget levert omtrent som forventet. Dette viser også tallene fra tabellen hvor hele syv lag har sluppet inn flere mål en østfoldingene så langt i år. 14 mål sluppet inn på 10 kamper i år er helt ok, men ikke noe mer. Så godt som hele forsvarsrekka fra i fjor er byttet ut, men spillerne som har kommet inn har nesten alle erfaring fra høyere nivå.

Mål for FFK Mål imot FFK

* FFK har verken  scoret eller sluppet inn mål fra 15-30 minutt i noen av sine kamper

Skulle man velge å hente inn offensive forsterkninger i sommer, vil vi måtte gå inn og justere i vår modell. Kvalitative vurderinger er også viktig i jakten på nøyaktige tall. Vi må innhente og vektlegge informasjon om enkeltspillere og vurdere kvaliteten opp mot resten av spillerstallen og spillere i motstanderklubber. Har spilleren spisskompetanse som komplimenterer spillestil og medspillere? Har spilleren lederegenskaper laget trenger, eller vil spillerens personlighet kunne ødelegge dynamikken i spillergruppen? Dette er faktorer som må vurderes nøye.

Spillerlogistikken har ofte vært nevnt som hovedfaktoren til utfordringene Fredrikstad står ovenfor. Det har vært store utskiftinger hver eneste sesong.

I den nåværende spillerstallen er det en rekke nye fjes siden i fjor. Ser vi bort ifra 2.keeper Jon Masalin er de fire som har vært lengst i klubben alle under 23 år. Ungguttene Filip Westgaard, Håvard Åsheim, Ludvig Begby og Håvard Grøntvedt Jenssen står for kontinuiteten i dagens FFK-stall. Et bilde på at langsiktighet og bygging av en samspilt spillergruppe har vært nedprioritert.

FFK Player Stats

(Foto: ffksupporter.net)

Fotball er et lagspill, og med et nytt lag som skal spilles inn hver eneste sesong sier det seg selv at det blir en krevende for de rød og hvite å sette sammen et lag som fungerer bra. Balansegangen mellom tålmodighet og handlekraft er på sitt tynneste i Fredrikstad.

Alle skal mene noe om FFK. Det skal vi også. Derfor har vi kjørt de resterende kampene i OBOS-ligaen igjennom en Monte-Carlo simulering slik vi gjorde med Viking i forrige uke.

Les også: Hvor stor sjanse er det egentlig for at Viking rykker ned?

I modellen har vi puttet inn alle faktorer vi mener er relevante for utfallet i kampene, og simulert samtlige kamper 10.000 ganger. Basert på simuleringen får vi et estimat på hvor vi kan forvente å se FFK på tabellen når siste spark på ballen er unnagjort 5.november 2017.

Vår modell viser følgende resultater:

FFK til å ende på øvre halvdel av tabellen: 17%

FFK til å ende på nedre halvdel av tabellen: 83%

FFK til å ende på 15-16 plass (direkte nedrykk): 24%

FFK til å ende på 3-6 plass (kvalik): 6%

FFK til å ende på 16 plass (sisteplass): 11%

Få blir sjokkert over at FFK kan forvente seg en plassering på nedre halvdel av tabellen. Det som kan være verdt å trekke frem er at østfoldingene fortsatt ser ut til å ha en liten mulighet til å nå kvalik. OBOS-ligaen er alltid jevn, noe som gjør at et par gode resultater på kort tid gir store prosentutslag.

Før den 11.runden har FFK ni poeng opp til Levanger og Mjøndalen på den nederste kvalik-plassen. Tidligere denne uken trakk leder for sportslig utvalg, Håvard Johansen seg fra styret i klubben. Det er altså ikke mye som tyder på at skuta skal snu med det første, men det er også det vakre med spillet vi er så glad i. Innsiden av stolperoten, en avgjørende straffe på overtid eller en redning på strek godt inne i overtiden kan være det lille som skal til for å snu fortvilelse til optimisme, tap til seier og gi kreftene til å snu nedrykk til kvalik.

I Fredrikstad er disse kreftene litt større enn hos de fleste andre klubber. Sist gang østfoldingene vant en fotballkamp var mot Strømmen den 19.september i fjor. I morgen står Strømmen igjen på motsatt banehalvdel i det som virker å være den perfekte kampen å vinne for å få tilbake troen på at «det årnær sæ» også denne høsten i plankebyen.

 

FFK simulering

 

 

 

ffk

 

 

 

 

Kilder: www.fotballsentralen.comwww.ffksupporter.net,

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *