Vi går inn i siste fase i Eliteserien og det ingen tvil om at vi har en spennende innspurt i vente. Med 21 poeng igjen å spille om ligger flere lag i faresonen for å rykke ned. Gullkampen er ikke like spennende – der hersker Rosenborg nok en gang.

Det ser ikke ut til at det noe som kan hjelpe Viking som ligger på bunn med sine fattige 15 poeng. Mot Haugesund gikk de fra ledelse til tap i løpet av kampens siste kvarter. Håpet om første seieren på 70 dager forsvant fort da de ikke klarte å holde ledelsen fra første omgang. Det er syv poeng opp til Tromsø, som forøvrig etter våre beregninger ligger an til å ta turen ned i OBOS-ligaen sammen med Viking.

– Viking har hatt en begredelig sesong, og det var ingen som ble overrasket da de nok en gang tapte en kamp i sluttminuttene mot Haugesund i sist runde. Årets Viking-lag minner meg mye om hvordan Start så ut i Tippeligaen i fjor. Man er fullt på høyde spillemessig i mange kamper, men så er man for dårlig foran begge mål – og da taper man de kampene som spillemessig er veldig jevne, sier fotballekspert Jesper Mathisen til OddsModel.

Før neste runde er det 97% sjanse for at Viking havner på nedrykksplass, 88.3% for at de havner helt i bunn. Det er 53.9% sjanse for at Tromsø havner på nedrykksplass sammen med Viking. Men i teorien er det enda opp til flere lag som ligger i faresonen for nedrykk:

 

Ålesund: 18.4%

Kristiansund: 12.9%

Sogndal: 8%

Vålerenga: 5.4%

 

Det blir spennende å se hva som skjer i Viking de neste månedene. I sommer var det mange som mente de burde hente inn et nytt trenerteam, men i og med at de ikke gjorde noe i sommer så tror Mathisen at det er tvilsomt at de kommer til å gjøre noe etter sesongen med Burchnall og Aarsheim.

– Før sesongen var trenerne klare på at de trengte forsterkninger, men da fantes det ikke penger. Så var det plutselig penger å bruke i sommer, men da var det jo for sent. I tillegg ser det ut som de fleste av spillerne som ble hentet inn i sommer ikke var veldig godt planlagt. Det minnet mye mer om panikk, mener Mathisen.

 

Det er bunnkampen som er det mest spennende i 2017. Gullet har Rosenborg hatt veldig god kontroll på, mens det selvfølgelig er godt med spenning rundt hvem som tar sølv og bronse. Men det er ingen tvil om at dramatikken, tårene og nervene først og fremst vil være å se i bunnstriden.

Ronny Deila og Vålerenga er nok laget som pustet lettest ut etter forrige runde. Vålerenga hadde ikke vunnet i serien siden 24. juni da de vant 3-1 over Lillestrøm. Nå har de slått Brann, fått sin første seier på ny arena og brutt rekka på syv kamper uten seier.

Kristiansund ser ut til å ha funnet formen og tok nok en viktig hjemmeseier – som kanskje kan berge plassen i øverste divisjon.

Etter 2-1-seieren mot Odd tirsdag festet Sarpsborg 08 grepet om sølvmedaljen og ligger nå ett poeng foran Brann. Men på tross av at Sarpsborg klatret like over Brann, er det bergenserne som er, etter våre beregninger, favoritt til å vinne sølv. Etter 23. runde er det 41.8% sjanse for at Brann klarer topp 2. Sarpsborg 08 og Molde ligger like bak, men også her ligger Sarpsborg dårligst an for å klare sølvet:

 

Sarpsborg: 24.6% sjanse for topp 2.

Molde: 27.9% sjanse for topp 2.

 

– Tromsø var gode mot Sarpsborg og Odd, men så var de veldig svake i første omgang mot Strømsgodset sist. Og det var hovedgrunnen til at de tapte en meget viktig kamp. Vålerenga, Sogndal og Kristiansund kjente nok virkelig på presset de også før kampene som ble spilt forrige helg, men alle disse lagene fikk med seg en seier og det gjør jo sitt til at ting ser langt lysere ut. Aalesund er jo det laget som virkelig ser ut til å være langt unna sin beste form og de må få tatt de nødvendige poengene så fort som mulig da de har et meget tøft program i sine fire siste kamper denne sesongen, sier Mathisen.

Fredag kveld får vi en av de mest interessante kampene denne runden når Brann får besøk av Kristiansund. Lars Arne Nilsen har nok en gang imponert med Brann, og har nå veldig gode muligheter til å ta medalje for andre året på rad.

– Jobben som er blitt gjort i Bergen etter at han tok over er helt enorm. Blir det medalje i år igjen er det bare og ta av seg hatten! Jeg trodde ikke de skulle klare å følge opp fjorårets kanonsesong, men de har fortsatt den positive utviklingen og det er rett og slett veldig imponerende, understreker Mathisen.

 

På søndag er selvfølgelig Rosenborg-Sarpsborg en veldig interessant kamp. Dette er en kamp mellom de to lagene som Mathisen mener har vært best i Norge denne sesongen. Av lagene i bunnen har Aalesund en tøff oppgave mot et revansjesugent Sandefjord som fikk kjørt seg i Molde sist. I tillegg bør Tromsø få seg en seier hjemme mot Lillestrøm.

– Når vi snakker om lag som er revansjesugne så er nok også Arne Erlandsen og Lillestrøm det også. Det de viste i sin siste kamp mot Rosenborg var langt unna det nivået de burde ligge på. De så ut til å være helt utladet etter seieren mot Molde i semifinalen i cupen et par dager tidligere, sier Mathisen.

 

Se fullstendig tabell nedenfor:

 

EliteserienTittelTopp 2Topp 1315.-16. plass
Aalesund0.%0.%58.5%18.4%
Brann1.4%41.8%99.9%0%
FK Haugesund0%5.8%99.9%0%
Kristiansund BK0%0%67.6%12.9%
Lillestrøm 0%0%92%2.6%
Molde 0.3%27.9%99.5%0%
Odds Ballklubb0%0%99.2%0%
Rosenborg97.9%99.8%100%0%
Sandefjord0%0%97.3%0.5%
Sarpsborg 080.4%24.6%99.9%0%
Sogndal 0%0%79.3%8%
Stabæk 0%0%95.6%1.1%
Strømsgodset0%0.1%99.7%0.1%
Tromsø0%0%25.3%53.9%
Vålerenga 0%0%85%5.4%
Viking 0%0%0.8%97%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *