Start rykker direkte opp i Eliteserien sammen med suverene Bodø/Glimt. Men det er en ting som gjør siste runde på Norges nest øverste nivå ekstra interessant.  Elverum eller Fredrikstad? Ett av lagene rykker ned fra OBOS-ligaen. Her er våre fotballeksperter, Jesper Mathisen og Runar Endestad, sine tanker før søndagens runde.

 

Elverum sin overraskende seier mot Start forrige helg og Fredrikstads tap mot Tromsdalen sørget for enda mer spenning i nedrykksdramaet i OBOS-ligaen. Fredrikstad ligger nå på direkte nedrykksplass.

– Slik Fredrikstad har fremstått den siste tiden både i garderoben og på banen tror jeg de kommer til å rykke direkte ned på søndag, sier Jesper Mathisen til OddsModel.

 

Nå står det hele mellom Elverum og Fredrikstad, hvem må turen ned ett nivå sammen med Arendal? Elverum har spilt seg til posisjon som kan gjøre at de beholder plassen i OBOS-ligaen. De har ett poeng mer enn Fredrikstad, og hedmarkingene sikrer kvalikspill med seier. Men siden det er så uhyre jevnt, kan vi få flere scenarier.

Skulle lagene ende med like mange poeng vil selvsagt målforskjellen avgjøre. Elverum får besøk av Mjøndalen, mens Fredrikstad får besøkt av Sandnes Ulf. Før kampene starter er Elverum foran med ett poeng, og de har -19 i målforskjell mens Fredrikstad har -21. Er målforskjellen lik er det antall scorede mål og deretter innbyrdes oppgjør som avgjør. Fredrikstad er best i innbyrdes oppgjør etter at de slo Elverum 4-0 hjemme, mens det da ble 1-1 i Elverum.

Fredrikstad og Elverum står med praktisk talt samme prosentsjanse for poeng. Det er dårlig nytt for førstnevnte, som desperat behøver en seier. Våre modeller har regnet ut at det er 74% sjanse for at det er Fredrikstad som havner på direkte nedrykksplass, 13% sjanse for at de havner helt i bunn. Det er 25% sjanse for at det blir Elverum som tar den andre direkte nedrykksplassen.

– Fredrikstad har dårligere målforskjell så det holder trolig ikke med ett poeng heller. Begge spiller mot lag som har litt å spille for, så det er en vanskelig prosess. Arendal på sin side er fortapt med sin dårlige målforskjell, opplyser Runar Endestad.

 

Kampen mellom Elverum Mjøndalen blir avgjørende. Det har ikke helt gått veien for Elverum, men nå har de klart å spille seg til en posisjon der de kan avgjøre sin fremtid selv. 90 minutter er det som skiller de svarte og hvite fra kvalikkampene som gjør at de kan få en ny sjanse i OBOS-ligaen. Mjøndalen er en tøff motstander og det kommer til å kreve maks innsats i hele kampen for at dette skal gå veien.

– Det kommer til å bli drama hele veien inn. Jeg gleder meg enormt til å følge innspurten på søndag! Personlig synes jeg det vil være synd om Fredrikstad rykker direkte ned, men på en annen side synes jeg de fortjener det etter det de har levert både på og utenfor banen i år, sier Mathisen.

 

Prosentene på Fredrikstad – Sandnes Ulf:

Fredrikstad Uavgjort Sandnes Ulf
34.3% 23.7%42%

 

Prosentene på Elverum – Mjøndalen

Elverum Uavgjort Mjøndalen
35.7% 25%39.3%

 

Fredrikstad har de to siste sesongene vært farlig nære et nedrykk fra OBOS-ligaen. Denne sesongen skulle gi det entusiastiske Fredrikstad-publikummet troen tilbake. Men nå har de solide plankene som en gang var fundamentet for plankebyens store flaggskip, Fredrikstad Fotballklubb, slått sprekker. Vi skrur tiden tilbake til år 2008. Fredrikstad har gjennomført en fantastisk sesong og vinner sølv i Eliteserien bak Stabæk. Den fotballgale byen forbereder seg på en tilværelse som en av landets toppklubber. Ni år etter den formidable 2. plassen kjemper nå FFK en desperat kamp for nok en gang overleve i OBOS-ligaen.

Når vi i OddsModel skal bygge våre modeller, ønsker vi å legge inn så mye relevant informasjon som overhodet mulig. Vi gir alle faktorer vi mener kan spille inn på utfallet en viss verdi, som til sammen skal gi oss best mulig forutsetninger for å beregne sannsynlighet. Skadesituasjon, form og tidligere resultater mellom lag er eksempler på informasjon som ligger inne i modellene vi bruker.

Noen ganger dukker det opp spesielle faktorer som er vanskelig å vektlegge med tall. Mange av utfordringene i Fredrikstad er såpass sammensatte at det er vanskelig å peke på hvor skoen trykker. De samme tendensene kan ses hos andre tidligere storklubber som Ham-Kam, Moss og Lyn. Felles for alle disse tre er at de forsvant ut av toppfotballen før de nå er på full fart på vei tilbake. Det kan også Fredrikstad bli nødt til å gjøre om de ikke finner veien ut av problemene de nok en gang opplever – noe som ser veldig mørkt ut.

 

Også høyere på tabellen er det spenning. Det er avgjort hvilke to lag som rykker opp, Start og Bodø/Glimt. Og det er klart at disse fire spiller kvalifisering: Sandnes Ulf, Mjøndalen, Ranheim og Ull/Kisa. Siden det kun skiller tre poeng fra Ull/Kisa og sjetteplass og Sandnes Ulf på tredje står mye på spill også her på søndag da lagene med høyest tabellplassering får hjemmebanefordel.

Vinneren av kvalifiseringsspillet møter laget som ender tredje nederst i Eliteserien. Vinneren der spiller i Eliteserien neste sesong.

Bodø/Glimt og Start rykker opp som de to klart beste lagene i divisjonen. Nå blir det spennende å se hvordan de bruker de neste månedene med tanke på å stå best mulig rustet når Eliteserien starter opp igjen i mars 2018.

– Begge lagene må nok forsterke seg i flere posisjoner skal de unngå å havne i noen nedrykksstrid, mener fotballekspert Jesper Mathisen.

Bodø/Glimt har selvfølgelig imponert mest i år og vinner divisjonen suverent, men Start har også vist muskler både på og utenfor banen etter at de nye eierne kom inn i sommer. Opprykket til de gule og svarte ble sikret forrige helg selv om det ble tap mot Elverum.

– Jeg tror på grunn av tapet mot Elverum er Start veldig motivert mot Åsane i Bergen slik at de får avsluttet sesongen med en seier, fremholder Mathisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *