Jerv-trener Arne Sandstø trosser oddsen og har planer om å klatre på tabellen. Men skal Jerv oppnå håpet om nok en sjanse i kvalifiseringsspill blir først og fremst kampenmot Start en viktig del av arbeidet. Begge lagene forventer et knalltøft og jevnt lokalderby søndag.

Sesongen ble ikke helt som mange kanskje hadde trodd for Jerv, som muligens har vært preget av et aldri så lite forventningspress? De to siste sesongene har laget kjempet seg til kvalifiseringsspill i Obosligaen, men der har det derimot stoppet. Før årets sesong var det forventet av mange at både Jerv og Start skulle kjempe i toppen på nest øverste nivå, men med en tredjedel igjen av sesongen finner vi Jerv nede på en 10. plass med kun 25 poeng. Det betyr derimot ikke at Jerv-trener Arne Sandstø har gitt opp håpet om en høyere plassering og kvalifiseringsspill.

Men på tross av Sandstøs håp er ikke tallene på hans side. Før kampen mot Start har Jerv ifølge våre tall kun 4% sjanse til å klare playoff og ligger an til å havne på en tiende- eller ellevteplass.

– Vi er selvsagt skuffet over at vi ikke ligger høyere på tabellen enn det vi gjør. Men vi er på skuddhold og vi har ikke gitt opp kvalifiseringsspill da vi fortsatt har mulighet til å klatre godt oppover på tabellen, sier Sandstø til OddsModel.

 

Kampen om Sørlandet

Dette skulle være sesongen for Sørlandet med tre lokale lag i en og samme liga. Etter at dagens serieoppsett ble opprettet i 1963, har det aldri vært tre lag fra Sørlandet samtidig på nest øverste nivå i Norge.

Start ble av naturlige årsaker spådd direkte opprykk før sesongen, Jerv ble regnet med i toppen og skulle være med i kampen om playoff, Arendal ble sett på som krydderet som kunne bidra til økt konkurranse og temperatur i «kampen om Sørlandet». Men noe kamp om Sørlandet har det vell ikke blitt.

I sommer ble det kjent at Start har fått nye eiere. Christopher Langeland, Frode Fagerli, Robin Reed, Mads Nesset og Kjetil Aasen er investorene og mennene bak selskapet Start En Drøm AS, som skal finansiere driften av fotballvirksomheten i klubben. Dette har gitt mye energi og positivitet for hele klubben.

– Nye eiere i klubben har absolutt påvirket oss. Vi har nye rammevilkår å forholde oss til. Start som klubb har i lengre perioder måtte nedbemanne på grunn av dårlig økonomi. Men nå kan vi endelig endre fokuset og da øker også energien. Vi får hente spillere på en annen hylle enn det vi har vært i stand til tidligere, gode og dyktige folk kommer inn og klubben kan ansette folk. Dette merker vi som jobber med sport, administrasjonen og ikke minst spillerne, sier Start-trener Steinar Pedersen.

 

Rivaliseringen er tilstede 

Nå møtes Jerv og Start på søndag, og det blir automatisk en kamp som engasjerer mange sørlendinger. På tross av det store glipet mellom lagene på tabellen er det ingenting å si på rivaliseringen og engasjementet når lagene møtes til dyst. Flere Start-spillere er tidligere Jerv-spiller, og det er samtidig flere Jerv-spillere som har en fortid i Start. Da er det en selvfølge at det blir mange «kamper» i kampen. Det sies at et lokaloppgjør ofte lever sitt eget liv – og det kan Pedersen si seg enig i.

– Det er noe sant i det. I et lokaloppgjør er det faktorer som spiller inn som vanlige kamper ikke har. Men likevel er det en kamp om tre poeng for begge lag. Men med to lag som ligger så tett geografisk, ja da skal rivaliseringen være tilstede, sier Pedersen.

I forrige kamp måtte Jerv se seg slått 3-2 av Start. Det stod 2-0 til pause, men da innbytter Christopher MacConnacher reduserte for Jerv fikk hele laget ny energi og var nære på å få med seg poeng. Begge trenerne ser nå for seg et lignende kampbilde på søndag. Men det helt klart Start som har tallene på sin side. Det er 46% sjanse for at Start går seirende ut av oppgjøret. Jerv har 29% sjanse for å revansjere seg etter forrige kamp.

– Vi har selvsagt forventninger om å gjøre en god prestasjon i kampen. Forrige kamp var en jevn affære der vi kanskje hadde større produksjon av sjanser enn det Start hadde, men de var sterkere på dødball og scoret to tidlige mål som gjorde at vi havnet i bakevja, sier Sandstø.

– Det var spillemessig jevnt i forrige kamp. Vi hadde lenge god kontroll på kampen, men så hentet de oss inn og det ble hektisk på slutten. Vi forventer en knalltøff og jevn kamp. Det er to lag som virkelig vil vinne, understreker Pedersen.

 

Må heve bunnivået

Start kom godt i gang med årets sesong og har prestert stabilt og fått resultater. Etter en dårlig periode i juni er laget nå inne i en god flyt.

– Vi hadde en dårlig juni der vi tapte noen kamper med ett mål i sluttfasen og ga fra oss poeng. Men vi har klart å snu det og nå presterer vi resultatmessig og prestasjonsmessig. Vi ser bedre ut offensivt i store deler av kampene, noe som fører til at vi vinner. Etter ni kamper står vi nå med fem seire og fire uavgjort, opplyser Start-treneren.

Jerv derimot har hatt en mer kronglete sesong. Men Sandstø er klar over hva som må til for at de skal klatre seg oppover tabellen.

– Først og fremst må vi heve bunnivået vårt. Vi må prestere jevnere selv om vi ikke helt har dagen. Det gjorde vi i fjor høst. Det svingte selvsagt da også, men da var bunnivået høyere – og der er vi ikke i år. Forrige kamp mot Start så viser vi at vi har troen og vi ser at det nytter å jobbe og stå på. Vi fikk også et godt bilde på hva som skal til for å vinne over Start. Vi må ha mer trøkk i det vi gjør, mener Sandstø.

Suverene Bodø/Glimt ligger på topp i Obosligaen og har en god luke ned til Start, men det er få poeng som skiller de tre lagene som kjemper om den siste opprykksplassen. Start har 67,5% sjanse til direkte opprykk, Ranheim har 30% sjanse til opprykk og Sandnes Ulf har 27% sjanse.

– Vi forventer en jevn kamp hele veien inn. For oss handler det om å være fokusert i hverdagen og i forberedelsene. Vi må ta ene kampen om gangen, gjøre de riktige tingene gjennom uken og være klar til kamp. Vi må sørge for at vi er ekstra skjerpet på kampdager og vite at vi har 90 minutter vi skal gjøre det på, understreker Pedersen.

 

Se fullstendige tall og oversikt i tabellen under.

 

 

OBOS-Ligaen før 22. runde

LagOpprykkPlayoffNedrykk
Arendal0%0%88%
Åsane0,1%1%4%
Bodø/Glimt99%0%0%
Elverum0%0%66%
Florø8%61%0%
Fredrikstad0%0%40%
Jerv1%4%1%
Kongsvinger1%7%1%
Levanger3%23%0%
Mjøndalen5%38%0%
Ranheim30%79%0%
Sandnes Ulf27%82%0%
Start67%37%0%
Strømmen3%21%0%
Tromsdalen0,3%3%1%
Ullensaker/Kisa6%44%0%

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *