Med seriestrukturen i OBOS-ligaen er vi alltid sikret spenning hele veien inn til målstreken. I toppen er det tett og jevnt om både opprykksplasser og kvalikplasser, men det spilles MINST like viktige kamper i andre enden av tabellen. Her er de ferskeste tallene fra den dramatiske nedrykksstriden på nest øverste nivå.

Med fire kamper igjen av årets sesong ser prosentsjansene slik ut for de seks nederste lagene:

LagDirekte nedrykkEnde på sisteplass
Arendal96%76%
Elverum79%21%
Fredrikstad19%3%
Kongsvinger2%0%
Åsane2%0%
Tromsdalen0%0%

Med sin nye NORAC-stadion har Arendal fått en arena som virkelig holder OBOS-liga nivå. Nivået på prestasjonene derimot, har denne sesongen lignet mer en sliten grusbane for fjorårets opprykkslag.

Etter en solid opptur med 3-0 hjemme mot Kongsvinger forrige runde, venter nå Ulf, Start, Kisa og Ranheim i tur og orden. Poengmessig er det ikke så altfor langt opp for Mattias Andersson sine gutter, men med de fire gjenstående kampene mot topp seks lag er det lite som tyder på at de skal klare å samle nok poeng til å komme seg opp fra bunnen av tabellen.

Elverum hentet i sommer inn en rekke nye spillere. Spillere som Haris Cirak, Sabri Khattab, Silas Sangoni og Mos Ndiaye har alle preget laget etter at de kom til klubben. Etter en litt trå start på høsten og få tegn til bedring, har Elverum kun ett tap på de fem siste kampene, sist mot Åsane. Problemet er at Elverum heller ikke har begynt å vinne, og ett poeng her og der holder ikke til å avansere på tabellen.

Også de skal møte opprykksjagende topplag i siste del av sesongen, og hedmarkingene må vaske frem noen virkelige overraskende resultater på slutten av sesongen om det ikke skal bli et nytt nedrykk til 2.divisjon.

Kanskje kan de la seg inspirere av byens håndball-lag som vasker gulvet med internasjonal motstand i Champions league?

Etter 10 runder av årets sesong tittet vi på “Fenomenet FFK” med analytiske øyne og brukte vår modell til å spå østfoldingenes muligheter i årets sesong. Siden den gang har lite stemt for Fredrikstad, og våre prosent-tall har vist seg å være ganske presise med tanke på formutviklingen. I plankebyen kan man folde hendene og prise seg lykkelig over at lagene under ikke har prestert bedre, og at supporternes forventninger nå er justert så langt ned at noe av «presset» har avtatt.

Kun to poeng skiller FFK fra direkte nedrykksplass. Likevel viser vår modell kun 19% sjanse for at et sensasjonelt nedrykk for en av landets mest tradisjonsrike klubber skal finne sted. Hovedgrunnen er først og fremst vår «rating» på lagene hvor vi rangerer FFK som et klart bedre lag enn både Elverum og Arendal.

Skulle FFK hoste opp en sluttspurt kan det fort være Kongsvinger, Åsane eller Tromsdalen som ender opp med å måtte spille playoff-kvalik mot et av 2.divisjonslagene. I kvalik-kampen vil OBOS-liga laget naturligvis være favoritt, men aldri storfavoritt. For også i 2.divisjon eller PostNord-ligaen som det nå heter er det uhyre jevnt og trangt om 2.plassene som gir muligheten til å spille seg opp en divisjon.

Raufoss, Alta og Asker kjemper desperat om 2.plassen i avdeling 1 hvor Ham-Kam allerede er klar for opprykk. I den andre avdelingen er det fortsatt vidåpent om de to øverste plassene med Nest-Sotra, Notodden og Bryne i førersetet. Alle disse lagene har vært innom nest øverste nivå etter 2011 og har spillere med erfaring fra toppnivå. I tillegg kommer laget fra divisjonen under proppfulle av selvtillit etter en god sesonginnspurt, og etter å ha slått ut et annet lag over to tøffe kamper. OBOS-liga laget derimot, kommer trolig til en slik kamp med motsatt formkurve.

En slik kamp, kan fort bli en iskald opplevelse for laget som ender på 14.plass. Skulle det bli Bryne eller Nest-Sotra som venter, kan vi blant annet også vente oss en frossen gressbane og utfordrende forhold før vi vet hvilket lag som skal spille OBOS-liga neste år.

Det er med andre ord nå det gjelder. Vi tror det er flere enn oss i OddsModel som gleder seg til den norske ballen nå begynner å rulle igjen!

LagAntall spilte kamperAntall poeng
11Tromsdalen2629
12Åsane2628
13Kongsvinger2627
14Fredrikstad2623
15Elverum2621
16Åsane2620

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *