Det er utrolig jevnt både i topp og bunn på Norges øverste nivå. Men mest spenning og dramatikk finner vi nok i bunnen av Eliteserien. Det er flere lag som er og har vært involvert i nedrykksstriden frem til nå. Fem runder gjenstår og lagene i bunn kjemper for hvert eneste poeng for å unngå nedrykk. 

– Jeg vet ikke hva som gjør at det er så jevnt i bunnen. Men ofte er det slik at det er mange lag som «kan» rykke ned når det gjenstår 5-6 runder. Slik har det også vært i år, men nå ser det vel ut til at det er Kristiansund, Sogndal, Aalesund og Tromsø det står mellom med tanke på den andre direkte nedrykksplassen. Jeg hadde personlig håpet på at det ble mye jevnere i toppen, men Rosenborg er rett og slett alt for mye bedre enn resten til at det ble jevnt og spennende der, sier fotballekspert Jesper Mathisen til OddsModel.

 

Ifølge våre tall er det 45.8% sjanse for at det er Aalesund som rykker direkte ned til OBOS-ligaen sammen med Viking og totalt 60.3% sjanse for nedrykk. Men det er tett i bunnen og Tromsø ligger også farlig an. Det er 41.2% sjanse for at de havner på en av de to siste plassene og 54.9% sjanse for nedrykk. Det er 17.7% sjanse for at Sogndal rykker ned, og det er 10.5% sjanse for at Kristiansund tar turen ned ett hakk.

 

Vålerenga klatrer på tabellen

Det kan se ut som det endelig har løsnet for Vålerenga. De har gått fra å være et lag som var blottet for selvtillit og kjempet i nedrykksstriden til å ta seks viktige poeng og har nå klatret opp på trygg grunn. På de siste fire seriekampene har Vålerenga scoret like mye som de klarte på 11 kamper før det.

Med sine 33 poeng på 25 kamper, er de 10 poeng bak Sarpsborg 08, som ligger på tredjeplass. Med fem kamper igjen er det i teorien mulig å klatre nesten helt til toppen, men da skal alt klaffe godt for Vålerenga. De har nå kun 0.2% sjanse for nedrykk og det er 99.7% sjanse for at de klarer å holde seg innafor topp 13.

 

– Nå sprudler Vålerenga! Det gikk veldig mye på kryss og tvers tidligere i år, men nå synes jeg Vålerenga spiller mer og mer «Deila-fotball» for hver kamp som går. I tillegg har de fått inn typer i laget som passer til denne spillestilen. Ejuke har vært fantastisk i angrep, Juklerød har begynt å score mål og så har faktisk Kjelsrud Johansen gjort en meget god jobb som spiss, forteller Mathisen og legger til:

 

– I tillegg har Vålerenga  funnet frem til en midtbane som har fungert veldig godt den siste perioden. Stengel har slitt i år, men har virkelig vist seg frem på Intility Arena. Grindheim har vist at han fortsatt kan selv om han begynner å bli en gammel fotballspiller. Det kan godt tenkes at Vålerenga klatrer videre på tabellen, men akkurat nå så tror jeg bare hele Vålerenga er glad for å slippe nedrykksstriden i november. Et par seire og gode prestasjoner til nå på slutten og de har noe veldig spennende å bygge videre på inn mot neste sesong.

 

Klasseforskjell

Det har også i år vært veldig lite spenning rundt hvem som tar gullet i Eliteserien. I begynnelsen sprudlet ikke Rosenborg, og det var i denne perioden de andre lagene virkelig hadde sjansen til å være fullt på høyde med trønderne. Men når Bendtner og co etter hvert har funnet formen har de vist at det er klasseforskjell mellom RBK og resten av lagene i Eliteserie. Mye av grunnen til dette er at de har best økonomi, best stall og den klart beste startoppstillingen, mener Mathisen.

Seieren mot Brann gjør at Molde har etablert seg på 2. plass, ett poeng foran Sarpsborg 08. Solskjærs menn er fire poeng foran Brann som innehar den siste Europa-plassen når det nå gjenstår fem runder. For Brann sin del ser det verre ut. Etter 0-4 hjemme mot Kristiansund og tap mot Molde, er både Haugesund og Strømsgodset helt opp i ryggen på bergenserne om den siste plassen som gir Europa-spill.

– Rosenborg tar gullet, mens jeg tror Molde og Sarpsborg tar sølv og bronse. Brann er selvfølgelig også med i kampen her, men de har sett veldig svake ut den siste tiden og i tillegg har de en knalltøff kamp mot Rosenborg i Bergen på søndag. Det har vært en del misnøye blant supporterne i Bergen de siste ukene rundt dette som går på at Brann ikke underholder nok og at Lars Arne Nilsen spiller for kjedelig fotball. Det er jo deilig at det er slikt engasjement i Bergen, men nå må de ikke glemme hvor de var før Nilsen tok over dette lager, understreker Mathisen.

 

Brann har 5.9% sjanse for å klare topp 2. Ifølge våre tall er det Molde som ligger best an til å kapre 2. plassen, det er nøyaktig 57.5% sjanse for dette. Like bak ligger Sarpsborg 08 med sine 32.7%.

 

– Ikke noe håp

– En vis mann sa en gang at det er håp i hengende snøre. Jeg aner ikke hva det betyr, men vi har ikke gitt opp, sa Viking-trener Ian Burchnall til Eurosport etter seieren mot Kristiansund.

Rogalendingene fikk med seg tre poeng i serien for første gang siden 16. juli, da de slo Odd borte. Dette har gitt dem et ørlite håp om å beholde plassen i Eliteserien.

Det er syv poeng opp til kvalikplassen og 15 poeng igjen å spille om. De fem siste kampene møter Viking Vålerenga, Sarpsborg 08 og Stabæk hjemme, og Tromsø og Rosenborg på bortebane. På tross av seieren ser det meget mørkt ut for Viking med tanke på å beholde plassen. De står nå med 18 poeng og hele 97.6% sjanse for direkte nedrykk. Med full pott de fem siste kampene vil de ende opp med 33 poeng. Ifølge Mathisen er det ikke noe håp for Viking.

 

– Nei, Viking er ferdige selv om de tok en sterk seier sist. Nå må Ian Burchnall og co ha fokus på å bygge et nytt lag inn mot neste sesong. Jeg håper og tror at Viking rykker rett opp igjen, og det blir veldig spennende å se hvordan de bruker vinteren med tanke på alle de spillerne som kommer til å forsvinne fra årets lag. Det som er mest spennende for meg i sesongavslutningen er jo hvem som kommer til å rykke ned sammen med Viking. Tromsø og Aalesund ligger likt nå, men det er Aalesund som ser klart svakest ut av disse, sier han.

 

Viking tar imot Vålerenga på søndag, slik ser prosentene ut før kampen:

Viking Uavgjort Vålerenga
39.4% 25.5%35.1%

 

Med seier mot Viking ville Kristiansund hatt en luke på syv poeng ned til både Tromsø på direkte nedrykk og Aalesund på kvalifiseringsplassen. Men slik ble det da ikke. På lørdag reiser Kristiansund til Aalesund og her blir det en meget spennende kamp om viktige poeng i kampen mot nedrykk. Seier for Kristiansund i denne kampen vil øke luken til Aalesund til syv poeng. Tap vil føre til at Aalesund ligger like i ryggen, kun ett poeng bak.

 

– Nå møter Aalesund Kristiansund hjemme, og det er en kamp jeg tror de må vinne om de skal spille i Eliteserien neste år også. De fire siste kampene til Aalesund er knalltøffe, så der kommer de ikke til å ta mye poeng, tror Mathisen.

 

Det er Aalesund som ligger best an til å gå seirende ut av denne kampen. Prosentene på kampen ser slik ut:

Aalesund Uavgjort Kristiansund
47.5% 25.1%27.4%

 

Slik ser Eliteserietabellen ut før 26. runde:

EliteserienTittelTopp 2Topp 13NedrykkDirekte Nedrykk
Aalesund0.%0.%23%60.3%45.8%
Brann0%5.9%100%0%0%
FK Haugesund0%3.2%100%0%0%
Kristiansund BK0%0%83.1%10.5%4.6%
Lillestrøm 0%0%96.7%1.6%0.5%
Molde 0.1%57.5%100%0%0%
Odds Ballklubb0%0%99.9%0%0%
Rosenborg99.9%100%100%0%0%
Sandefjord0%0%99.3%0.4%0.1%
Sarpsborg 080%32.7%100%0%0%
Sogndal 0%0%71%17.7%10.1%
Stabæk 0%0%99.7%0.2%0%
Strømsgodset0%0.7%100%0%0%
Tromsø0%0%27.3%54.9%41.2%
Vålerenga 0%0%99.7%0.2%0%
Viking 0%0%0.2%98.5%97.6%

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *