29/05/2017 – (Foto: Digitalsport)

Tunge, mørke nedrykkskyer ligger tett over Viking Stadion etter en serieåpning som har sendt den tradisjonsrike klubben fra Stavanger ned på desidert sisteplass med fattige fem poeng. OddsModel har regnet på Vikings muligheter for å overleve i Eliteserien etter den trange starten, og kanskje kan vi roe nervene til de mest nervøse supporterne.

Å se for seg at Viking må ta den tunge turen ned til nivå to etter å ha spilt i Eliteserien siden 1988, blir som å se for seg Frode Kippe kjøre overstegsfinter – litt rart. Siddisene har flest sesonger på øverste nivå av samtlige eliteserieklubber, og med unntak av sesongene 1966, 67 og 87 har Viking spilt på øverste nivå helt siden ligaen ble etablert.

I forrige serierunde var de på desperat jakt etter en opptur mot årets store overraskelseslag, Stabæk. Et tamt Viking-lag har fått hard medfart fra de fleste kanter etter en rekordsvak åpning på årets Eliteserie. De mørkeblå hadde før forrige runde scoret færrest mål i ligaen med kun seks nettkjenninger, og det kan virke som de har manglet det lille ekstra foran mål så langt i år.

Derfor må det ha vært forløsende for de sulteforede Viking-supporterne da innlånte Kwesi Appiah la seg godt til rette i vannrett stilling, og saksesparket bortelaget i ledelsen rett før pause. En scoring like spektakulær som den var viktig. Den påfølgende feiringen med felles jubel på Vikings benk viste også tydelig at det er en samlet klubb som prøver å kjempe seg ut av motgangen.

Det blir de også pent nødt til, for i dét dommer Tore Hansen satte fløyta til munnen for å blåse av kampen, banket Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo inn utligningen med kampens siste spark på ballen.

I torsdagens cuprunde kunne Viking fått et lite pusterom, men endte istedenfor opp med å skli på det gule og sorte bananskallet Egersunds IK fra 2.divisjon. Sammen med Sandefjord er de nå et av to eliteserielag som kan glemme Kong Harald og cupfinalen for denne gang, og heller fokusere på å redde plassen i Eliteserien. Før kveldens kamp mot Strømsgodset ligger Viking alene på bunnen av tabellen når én tredjedel av årets sesong unnagjort.

Men der blir de neppe liggende resten av sesongen – eller?

I OddsModel har vi utviklet solide systemer for å beregne sannsynligheten for at ulike hendelser inntreffer. Der hvor de fleste bruker synsing og følelser for å forklare hvorfor RBK ikke er like overlegne som i fjor, eller hvordan Stabæk-spiss «Ohi» kan gå fra flopp til topp på bare noen få måneder, liker vi å bruke tall.

Vi har tatt utgangspunkt i den nåværende rangeringen vi har på lagene i Eliteserien, og kjørt de gjenværende rundene av sesongen igjennom en Monte Carlo simulering som simulerer utfallet av kampene 10 000 ganger. Dette har gitt oss følgende resultater:

Viking til å ende på 13. plass eller høyere: 39%

Viking til å ende på 14.plass (Kvalik): 14%

Viking til å ende på 15-16 plass (Direkte nedrykk): 48%

Viking til å ende på 16.plass (Nederst på tabellen): 30%

Som vi kan lese av tallene er det litt større sjanse for at Viking redder plassen enn at de blir liggende på sisteplass resten av sesongen. Trolig havner de på en av plassene imellom, men for å gjøre et mer presist anslag på Vikings overlevelsesmuligheter må vi dykke enda litt dypere ned i tallenes verden.

Våre systemer gir Viking 48% sjanse til å havne på en av de to direkte nedrykksplassene. Samtidig anslår vi 14% sjanse for at Viking blir nummer 14 og havner på den halvskumle kvalikplassen. I en eventuell kvalifisering over to kamper mot vinneren av kvalifiseringen i OBOS-ligaen har Viking minimum 50% sjanse for å gå seirende ut og beholde plassen.

Trolig vil også sjansene være vesentlig større for en Viking-seier i en eventuell kvalik ettersom motstanderen kommer fra nivået under, men vi lar 50% stå inntil videre.

Dermed kan vi halvere nedrykksfaren til 7% for en kvalikplass. (50% av 14%)

Henger du fortsatt med? Bra. Da plusser vi tallene 48% (sjanse for direkte nedrykk) med 7% (nedrykksfare ved kvalik) for å finne sannsynligheten for et nedrykk.

Vi kan dermed slå fast at det er ca. 55% prosent sjanse for at Viking rykker ned fra Eliteserien i 2017.

Våre tall er langt ifra noen fasit, men de gir en god indikasjon på hva man kan forvente av Vikings resultater resten av året.

Tidligere i år gjorde vi samme type simulering med Premier League i en artikkel for vår samarbeidspartner TV 2.

Da det gjensto 12 runder av sesongen, anslo vi mulighetene for hvilke lag som sikret seg de ulike plassene i topp og bunn. Vi traff på flere av lagene til slutt, og dette viser at en slik modell er omtrent som pasningsfoten til Rosenborgs Fredrik Midtsjø: fremoverrettet og relativt presis i de aller fleste tilfeller.

Du kan lese hele saken her: Tallenes tale er klar: Slik ender Premier League

 

Viking

 

Eliteserien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *