Rosenborg leder serien, men har ikke imponert mange med sine prestasjoner så langt i år. På tross av dette kan det virke som om alle er enige om at gullet havner på Lerkendal også denne sesongen. OddsModel har regnet på sannsynligheten for et nytt RBK-gull, og advarer trønderne mot å legge champagnen på kjøl helt ennå.

Med fjorårets utklassing av de andre lagene i Eliteserien sørget Rosenborg for at mange, og ikke minst trønderne selv, begynte å snakke om en ny storhetstid med total dominans i norsk fotball.

I vinter åpnet Kåre Ingebrigtsen og co overgangsvinduet og sendte rovfuglene Holmar Eyjolfsson, Jonas Svensson og Christian Gytkjær til sydligere strøk. I retur kom trekkfuglen Vegard Eggen Hedenstad pluss et par småfugler fra nærområdet i Birger Meling, Milan Jevtovic og Marius Lundemo. Rosenborg så styrket ut i bredden, men manglet en spiss. Selv ikke den mest ivrige fotball- eller fugle-ekspert hadde sett for seg at fotballens flamenco, Nicklas Bendtner, skulle finne veien til Lerkendal og den norske Eliteserien.

Den fargerike dansken hadde bestemte seg for at han skulle få fart på karrieren, og valget falt på RBK. Mange var skeptiske til Bendtner, men de aller fleste så for seg en ny sesong uten spenning i toppen og et RBK-lag som kom til å fly i ensom majestet øverst på tabellen.

Effektivitet

Etter tolv spilte runder er det forholdsvis trangt om plassene i toppen. Rosenborg leder riktignok ligaen som forventet, men det skiller kun fem poeng ned til Odd på 4.plass. Flere lag ser ut til å ha kapasitet til å henge med i toppen hele veien.

Overraskelseslaget Sarpsborg 08 var av mange spådd en god sesong og ligger foreløpig nærmest trønderne på 2.plass. Østfoldingene har høstet mye skryt denne sesongen, spesielt for sine offensive kvaliteter. Underveis i den 12 runden gikk OddsModel nærmere inn på nøkkelen til Sarpsborg 08 suksessen i forbindelse med TV 2 sin FotballXtra sending.

De hvite og blå følger gjennomsnittet i ligaen når det kommer til antallet sjanser som skapes i løpet av en kamp. Hovedforskjellen ligger i evnen til å omsette sjansene til mål. Sarpsborg 08 er det laget i ligaen som trenger færrest sjanser i løpet av en kamp for å score mål. Så langt denne sesongen har de scoret 1 mål per 6,9 skudd, noe som viser at laget har vært ekstremt effektivt, og faktisk doblet effektiviteten sin fra fjorårssesongen.

Dette var samme suksessformel Brann fulgte forrige sesong da de noe overraskende var laget som var nærmest å gi Rosenborg kamp om seriegullet.

I år har de derimot gjort seg mer enn fortjent til en plass i toppen. Bergenserne skaper hele fem(!) ganger så mange sjanser som de gjorde i fjor. I tillegg har de bevart effektiviteten og scorer på hvert syvende skudd. Brann begynner med andre ord å se ut som et stabilt topplag i Eliteserien, og det er lite som tyder på at de blir stående igjen med bar hals når medaljene skal deles ut i slutten av november.

SarpsborgBrann

Hva så med Rosenborg?

Spillemessig er de fleste enige, RBK har underprestert. På tross av dette har de fått med seg poeng i de aller fleste kampene, og ikke minst bikket kamper hvor motstanderne har vært vel så gode i deres eget favør. Du har sikkert hørt det før, men ettersom repetisjon er en viktig del av vår modell, tillater vi oss å minne deg på det igjen. «Gode lag vinner på dårlige dager».

Hvor stor favoritt er egentlig Rosenborg?

Før denne sesongen hadde vi RBK som historisk stor favoritt på vår rangering. Etter 12 spilte runder og tabelltopp er naturligvis trønderne fortsatt øverst på rangeringen, men det kan virke som om vi er uenige med resten av markedet når det kommer til hvor store favoritter serielederne bør være til å vinne ligaen på nåværende tidspunkt.

Vi har kjørt en ny simulering på de gjenværende kampene i Eliteserien for å regne ut sannsynligheten for Rosenborgs plassering. Vil du lese mer om vår simuleringsmodell kan du klikke deg inn på en av de tidligere artiklene på hjemmesiden vår.

Les også – Hvor stor er egentlig sjansen for at Viking rykker ned?

Vi kom frem til følgende sannsynlighet på Rosenborgs plassering:

Rosenborg til å vinne serien: 68.9%

Rosenborg til å bli nummer 1-2: 88.3%

Rosenborg til å gå ubeseiret gjennom serien: 4.1 %

Ved første øyekast kan prosentene virke noe lave. Dette henger sammen med at tallene i modellen er påvirket av RBKs manglende evne til å skape sjanser sammenlignet med fjoråret. På nåværende tidspunkt har RBK kun scoret 1.45 mål per kamp mot 2.17 i fjor.

Med andre ord har årets Rosenborg-utgave skapt vesentlig færre sjanser, men også tatt godt vare på de sjansene de har skapt. RBK har blitt et lag som motstanderne ser det er fullt mulig å slå, slik Tromsø gjorde da Aron Sigurdarson dukket opp like ubeleilig som politi på en fullstappet alene hjemme fest og sørget for at Tromsø stjal med seg alle poengene fra 16.mai festen på Lerkendal. Rosenborgs vei til seriegull, ser ikke ut til å bli så enkel som de fleste trodde den skulle bli.

Vi i OddsModel elsker å regne sannsynlighet, en lidenskap vi deler med blant annet spilleselskapene. Hvis vi tar en titt på hva de ulike oddstilbyderne tror om RBK-gull i årets Eliteserie, ser vi at de fleste har større tro på trønderne enn oss. Beregning av odds er på mange måter det samme som å anslå sannsynlighet. Vårt prosenttall på RBK-gull (68.9%) er regnet om til odds og sammenlignes under med et gjennomsnitt av spillselskapene. Spilleselskapet med lavest odds har 1.25 (80%) mens vi sammen med et annet ligger høyest med 1.45.

Det er viktig å nevne at et spillselskap ønsker å ta ut margin i sine beregninger for å kunne profittere på sine markeder. Dermed blir ikke sannsynlighetsberegningen helt sammenlignbar, men gir en viss indikasjon på hva man tror.

I kveld spiller Rosenborg  bortekamp mot FK Haugesund. Kampen innleder en viktig periode for serielederne. En periode hvor de må bevise at de er i stand til å forsvare et gull som nær sagt alle forventer, dog noen mer enn andre.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *