Kampen om sølvplassen i Eliteserien ser nå ut til å stå mellom Brann, Sarpsborg 08 og Molde. Her er OddsModels tanker og tall på hvem som kommer til å gi RBK hardest kamp om seriegullet i innspurten av denne sesongen.

LagAntall spilte kamperAntall poeng
1Rosenborg2247
2Brann2240
3Sarpsborg 082238
4Molde2237
5FKH2133
6Odd2232

Med kun ett poeng i gårsdagens hengekamp mot Tromsø kan vi trolig trygt skrive Odd ut av medaljekampen. FKH får en mulighet til å hekte seg på lagene over når de møter Viking hjemme i Haugesund i morgen.

RBK virker utilnærmelige og ifølge våre tall er det nå små sjanser for at noen av utfordrerne bak kommer til å ta igjen de regjerende mesterne. Til tross for at det ikke er mer enn 7 poeng ned til nestemann på tabellen er styrken på trøndernes tropp og formen på nåværende tidspunkt såpass overlegen at det ifølge våre tall er hele 94.7% sjanse for at Kåre Ingebrigtsen og co løfter minst et trofé i årets sesong.

Et trofé de ikke løfter, er kongepokalen på Ullevål. Det kan derimot Sarpsborg 08 ha muligheten til å gjøre. Dette er noe som er tatt hensyn til i vår modell, når vi sannsynlighetsberegner utfallet av Eliteserien 2017.  Slitne ben, taktiske prioriteringer og lag-uttak er eksempler på faktorer som kan påvirke resultatet i et hektisk kamp-program.

Dette fikk Sarpsborg 08-trener Geir Bakke erfare da han valgte å rotere store deler av laget mot Tromsø og fikk både sur nordavind og 0-5 i fleisen på Alfheim. Deretter slo de blå tilbake i onsdagens cupkamp og rundspilte VIF på bortebane med sitt antatt “beste mannskap”. Den sympatiske treneren ble både slaktet og hyllet i løpet av samme uke, og på tross at han neppe ønsket å tape mot Tromsø ble cup-triumfen stående igjen som et tydelig bilde på at sarpingene valgte en strategi hvor cup-avansement var viktigere enn å tre poeng i Eliteserien.

Bakke har en bred stall med spillesugne ringrever som Anders Østli og Ole Heieren Hansen, spillere som har vært viktige for klubben de siste årene og ikke fortjener å bli stemplet som “reserver”. I tillegg var det et perfekt tidspunkt å gi en spiller som Eriksson Spinola Lima, som kom fra 2.divisjon og KFUM tidligere i sommer en mulighet til å vise seg frem. Danskene Matti Lund Nielsen og Patrick Mortensen har spilt stort sett det som er av kamper for sarpingene i år, og begge var på banen uten å sette sitt sedvanlige preg på kampen.

Sarpsborg 08 kunne tapt begge oppgjørene og de kunne vunnet begge oppgjørene. Men med 8 måls differanse på tapet mot TIL og seieren mot VIF er det lett å konkludere med at dette kun skyldtes lag-uttaket.

Alle som er glad i å se på fotball med analytiske øyne vet at det er for mange tilfeldigheter som spiller inn underveis i en fotballkamp til at man kan slå fast at kampene hadde fått et annet utfall med en annen prioritering av spillerne. Det er uansett en problemstilling som gir grobunn for interessante fotballfaglige diskusjoner. Hvordan vektlegger man for eksempel friske bein kontra relasjoner i laget?

En av de minst krevende øvelsene er å være etterpåklok i lys av et resultat. En av de mest krevende øvelsene derimot er å være i stand til å forutse hva som kommer til å skje i fremtiden. Vi har oppdatert vår modell og gir deg våre prosenter på sølvkampen i Eliteserien:

Lag1-2 Plass i Eliteserien
Rosenborg99.2 %
Brann48.3 %
Sarpsborg 0822.8 %
Molde22.7 %
FK Haugesund6.0 %
Odds Ballklubb0.5 %

Vi ser at Brann nesten har 50% sjanse for å ende opp som nummer to, til tross for at det kun er to poeng ned til Sarpsborg 08. Dette skyldes i stor grad ratingen vi har på spillerne, at de ikke har hatt noe belastning med cup og det gjenværende kampprogrammet. Bergenserne forsvarer sølvmedaljen fra i fjor og har sett solide ut i år igjen. Per nå er det så godt som dødt løp mellom Sarpsborg 08 og Molde, hvor begge har ca 22% sjanse for ende blant de to beste.

Det er ingen tvil om at vi går inn i en forrykende medaljekamp når sesongen trer inn i siste fase!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *