Er det én ting som er sikkert selv om Rosenborg ble en klar vinner av Eliteserien i 2017 – så er det at det fortsatt finnes stor spenning både i topp og bunn når vi går inn i den siste serierunden på søndag.

 

Sarpsborg 08 gjester Molde, og Geir Bakke og co er nødt til å vinne om de skal ta dette sølvet de har veldig lyst på. Fotballekspert Jesper Mathisen har pratet med en god del Sarpsborgsupportere i år, og det er ingen tvil om at en medalje fra Eliteserien henger utrolig høyt.

– De skal jo møte Lillestrøm i cupfinalen i desember, men de fleste mener faktisk at en medalje i Eliteserien er det de har alle mest lyst på. Før sesongen tippet jeg at de skulle komme på 4. plass, og det kan jo fort være den plassen den ender på etter at kampene er ferdigspilt søndag kveld, sier Mathisen til OddsModel.

 

Vinner ikke Sarpsborg 08 i Molde er det Molde som tar sølv, og da går Strømsgodset forbi Sarpsborg om de vinner sin kamp. Strømsgodset og Sarpsborg ligger helt likt nå, men Sarpsborg har bedre målforskjell. Dermed må Strømsgodset ta poeng mot Aalesund om de skal ha noe som helst sjanse til å ta medalje i en sesong som startet katastrofalt, men som virkelig har utviklet seg til å bli en meget god sesong for Tor Ole Skullerud og hans menn.

 

Molde Uavgjort Sarpsborg 08
47.3%23.9%28.8%

 

– Jeg tror ikke Molde taper mot Sarpsborg, og så tror jeg Strømsgodset vinner i Aalesund. Dermed blir det medalje på Molde og Strømsgodset, mens Sarpsborg ender på den kjedelige 4. plassen. Og så blir dette en helt fantastisk sesong om de vinner cupfinalen mot Lillestrøm, sier Mathisen.

– Det er ganske spesielle forutsetninger i toppkampen. Strømsgodset er det laget som har størst sjanse for å bli nummer tre, men både Molde og Sarpsborg 08 har vesentlig større sjanser til å ta medalje. Solskjærs utvalgte er naturligvis jokeren i denne sammenhengen, mener vår fotballekspert Runar Endestad.

 

Sarpingene har ligget i toppen siden starten, men det er altså 50% sjanse for at medaljen ryker i siste runde.

Lag2. plass 3. plass 4. plass
Sarpsborg 0828.6%21.5%50%
Molde 71.4%27.9%0.7%
Strømsgodset0.04%50.6%49.3%

 

Men selv om det er spennende med medaljer og plasseringer i toppen av tabellen er det jo i bunnen av tabellen den virkelige spenningen ligger. Det er her det virkelig blir interessant søndag kveld. Viking har allerede rykket ned og på søndag får vi svar på om det er Aalesund eller Sogndal som følger Viking direkte ned i OBOS-ligaen.

I bunnen ligger Aalesund foran Sogndal på et mer scoret mål. Vi har regnet litt på sannsynligheten for at noen utfall skal bli like i kampen mellom dem, og ser da at det er 34.3% sjanse for at lagene ender på likt antall poeng og målforskjell. Det er også 3.9% sjanse for at lagene ender likt på poeng, målforskjell og også på antall scorede mål.

Aalesund må finne seg i å ha et 68.1% overtal på favorittstempelet om hvem som skal gå direkte ned til OBOS. Uflaks for Aalesund at de møter et vesentlig mer motivert lag enn det Sogndal på papiret skal gjøre.

– Sogndal får besøk av Vålerenga, og det er en kamp jeg tror de får med seg poeng fra. Vålerenga har ingenting å spille for, og da tror jeg motivasjonen blir avgjørende her, sier Mathisen.

 

SogndalUavgjort Vålerenga
53%21.5%25.5%
AalesundUavgjort Strømsgodset
27%21.8%51.2%

 

Sogndal kriget med seg poeng fra Nadderud forrige runde, og dermed ligger lagene helt likt på tabellen. De så sjanseløse ut etter de første 45 minuttene, men et superbytte fra Eirik Bakke sørget for nytt håp om å overleve i Eliteserien.

Begge lagene har -13 i målforskjell, men Aalesund er foran grunnet at de har scoret ett mål mer enn Sogndal i 2017. Skulle for eksempel Aalesund spille 0-0 og Sogndal spille 1-1, så vil Aalesund rykke med grunnet at de har tapt de innbyrdes oppgjørene mot Sogndal i år. Dette scenarioet kan selvfølgelig forekomme, men sjansen for dette er som nevnt så liten som 3.9%.

Ifølge våre utregninger er Sogndal derfor favoritt til å ende på kvalik, men det er såpass jevnt at det er 53% sjanse for at Sogndal møter Ranheim, mens det er 47% sjanse for at det er Aalesund som får muligheten til å holde plassen via kvalik.

 

Lag14. plass direkte nedrykk
Sogndal 68.1%31.9%
Aalesund 34.7%65.3%

 

Det blir en dramatisk serieavslutning. Aalesund må spille uten flere av sine nøkkelspillere. Midtstopperne Kaj Ramsteijn og Oddbjørn Lie er definitivt ute etter å ha fått henholdsvis rødt og gult kort i Sarpsborg. Backen Mikkel Kirkeskov måtte forlate banen etter kun drøye ti minutter spill og det er derfor usikkerhet rundt han.

– Vålerenga hjemme er jo en lettere motstander nå enn et formsterkt Strømsgodset på medaljejakt, og i tillegg så sliter Aalesund med fravær på viktige spillere. Dette blir et meget spennende nedrykksdrama, og det er bare å skru på FotballXtra fra klokka 17.30 på søndag! oppfordrer Mathisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *