To lag med mildt sagt sviktende formkurve den siste tiden står ovenfor en real nedrykksduell når vi nærmer oss slutten på sesongen. Det er dessverre ikke plass til både saftkokere fra Sogndal og tangotrøyer fra jugend-byen Ålesund i neste års utgave av toppserien for herrer, Eliteserien. Og motivasjon kan fort bli et nøkkelord for avgjørelsen. 

Med kun to serierunder igjen er det to faktorer som spiller en større rolle enn spillermateriale og taktikk når man skal se på sannsynligheten for hvilket lag som blir med Viking ned i OBOS-ligaen. Kampprogram og form. Eliteserien er historisk sett en av de jevneste og vanskeligste ligaene og spå. Mot slutten blir derfor motivasjonsfaktoren ofte svært avgjørende, naturlig nok.

Dette er noe vi må ta hensyn til når vi forer våre modeller med informasjon. Et eksempel er helgens kamp mellom Tromsø og FKH. Hjemmelaget har virkelig funnet høstformen med sin nye finske trener Simon Valkari, og kan sikre plassen 100% med seier på Søndag. Mot et ferdigspilt FK Haugesund-lag, som har klokket inn til trygg plass midt på tabellen uten medaljesjanser, justerer vi derfor TIL opp til å være større favoritter enn de hadde vært om tilsvarende kamp gikk for 4 måneder siden.

Før de to siste eliteserierundene er dette våre prosenter på nedrykksduellen:

Lag1-13 plass (sikker plass)14.Plass (kvalik)15. Plass(direkte nedrykk)
Kristiansund99.1%0.9%0%
Lillestrøm99.4%0.6%0%
Tromsø97.5%2.4%0.1%
Aalesund2.8%55.9%41.3%
Sogndal1.4%40.4%58.2%

Motivasjonsfaktoren spilte også trolig inn da RBK plutselig fikk lite å spille for mot Aafk etter at gullet ble sikret da Molde avga poeng i sin kamp mot KBK. For Trond Fredriksen og co ble det en etterlengtet vitamininnsprøytning som fort kan sikre Aalesund ny kontrakt i Eliteserien og Trond Fredriksen jobben litt til.

For med form følger også en av fotballens mest undervurderte faktorer, nemlig selvtillit. Denne følelsen man til stadighet får bruk for i mange av livets faser, og som på en fotballbane kan være forskjellen på himmel og helvete.

Selvtilliten som følger med etter å ha beseiret RBK hjemme på Color Line kan omsettes i flere poeng i de siste rundene og i en eventuell kvalik-kamp mot OBOS-ligalaget som vinner kvalifiseringen.

Sogndal derimot, har ikke vunnet en fotballkamp siden de slo nettopp Aafk den 24.September og ser per nå ut som det laget med de dårligste kortene på hånda.

Vi har lagt inn en rekke påvirkende faktorer i vår modell, og simulert sjansene begge lag har i en eventuell playoff-kamp. Dette gir følgende prosenter for nedrykk:

Nedrykk til OBOS-ligaen

LagNedrykk
Aalesund66.7%
Sogndal74.4%

 

Men det er ingen grunn til å fortvile for laget som må ned og kjenne litt på nest øverste nivå. Både Bodø/Glimt og Start har brukt året i OBOS-ligaen til å bygge slagkraftige lag og administrasjoner. De virker begge å være mye bedre rustet for å levere gode prestasjoner i Eliteserien 2018 enn de gjorde for to år siden. Kanskje er en tur ned i OBOS-ligaen akkurat det klubben trenger for å få sikre suksess i et lenger perspektiv.

En tankegang man neppe får gehør for hvis man snakker med supporterne til Sogndal og Aalesund. Eller Fredrikstad.

 

Foto: Toril Walker Norheim, Sogndal Fotball

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *