I etterkant av helgens fotballkamper i Eliteserien har våre fotballeksperter Jesper Mathisen og Runar Endestad gitt oss sine spådommer på hvordan det går i nedrykksstriden. Begge tror det er Aalesund som må ta turen ned i 1. divisjon sammen med Viking.

 

For det er ingen tvil om at Viking er klare for OBOS-ligaen, det til tross for 2-0 seieren mot Kristiansund. Om dette skapte et lite håp for Stavanger-laget, ble håpet knust i kampen etter da de ble rundspilt av Vålerenga og tapte hele 7-1(!). Det gjenstår fire kamper og Viking ligger godt plassert i bunnen av tabellen med fattige 18 poeng og nedrykket er en realitet.

 

– Viking er fortapte i bunn, og den prestasjonen de leverte hjemme mot Vålerenga sist var rett og slett pinlig. Ja, Vålerenga har vært gode den siste tiden og Viking hadde jo egentlig ikke noe å spille for, men å tape 1-7 mot et middels lag i Eliteserien er noe av det verste Stavanger-publikumet har vært vitne til på veldig mange år. På søndag møter de Tromsø borte i en kamp jeg tror Valakari og co vinner, og med seier der er nok Aalesund i enda mer trøbbel.

 

Ifølge Runar Endestad har dette vært en runde uten de store overraskelsene. Aalesund misbrukte muligheten til å ta et steg bort fra nedrykksstriden, på tross av at de radet opp med en rekke avslutninger etter at Kristiansund ble redusert til ti mann.

– Nå stinker det nedrykk av Aalesund, som med sin langvarige nedadgående trend også vil være en drømmemotstander for et OBOS-lag i kvalifisering, sier Endestad og legger til:

– Vålerenga og Rosenborg med to dominerende resultat borte, men begge to er kamper som er bevis på hvorfor du ikke utelukkende skal se på resultater når du bedømmer styrkeforhold mellom lag. Begge lag vant med mer enn to mål mer enn de statistisk sett burde gjort.

 

Aalesund har 26 poeng og ligger to poeng bak Sogndal og Tromsø. Sjansen for direkte nedrykk for Aalesund er 65.1%, nedrykksjansen via kvalik er på 74.1%. Kristiansund ligger rett over dette igjen med 30 poeng, men med betraktelig bedre prosenter på sin side. Det er kun 3.5% sjanse for direkte nedrykk og totalt 9.1% sjanse for nedrykk via kvalik.

Sunnmøringene skal møte Lillestrøm, Rosenborg, Sarpsborg og Strømsgodset i de gjenstående kampene og har med andre ord et knalltøft program igjen.

 

– Jeg tror ikke at Aalesund tar nok poeng i disse kampene. Dermed tror jeg de rykker ned sammen med Viking. Det har vært en vond og lang rekke med kamper uten seier nå, og denne uken har det vært spekulert i om Trond Fredriksen er ferdig, om han trenger ekstern hjelp eller om de skal fortsette med det samme teamet som de har hatt denne sesongen. I skrivende stund ser det ut til at de kjører på med Trond Fredriksen uten ekstern hjelp, og dette tror jeg ender med nedrykk, sier Mathisen.

 

Hvem som ender på kvalik er vanskelig å si. Tromsø, Sogndal og Kristiansund er de lagene det først og fremst står mellom.

– Jeg synes det er vanskeligere å spå hvem som ender på kvalik av de lagene i bunnen av tabellen. Utenom Tromsø, Sogndal og Kristiansund, så kan ikke Lillestrøm på 31 poeng og Sandefjord på 33 poeng heller føle seg helt trygge. Men jeg har vondt for å se at noen av disse lagene ender i trøbbel. I neste runde møtes Sogndal og Tromsø, og resultatet av den vil selvfølgelig avgjøre mye rundt hvem som ligger farlig til inn i de aller siste rundene. Jeg gleder meg allerede til den kampen! Det er jo fortsatt spenning i Eliteserien rundt hvem som tar sølv og bronse, men den virkelige dramatikken finner vi jo i bunn, understreker Mathisen.

 

Det er tett i kampen mot nedrykk og ikke minst kvalik. Før ny runde har Tromsø 51.6% sjanse for å klare og holde seg innenfor topp 13. Det er 31.9% sjanse for at de ender på 14. plass. Det er derimot 30% sjanse for at de rykker ned via kvalik, 16.% sjanse for direkte nedrykk.

Det er 25.8% sjanse for at Sogndal havner på 14. plass, 23% sjanse for nedrykk via kvalik og 12.7% sjanse for direkte nedrykk.

13.1% sjanse for at det er Kristiansund som havner på kvalikplass, 3.5% sjanse for direkte nedrykk og 9.1% sjanse for nedrykk via kvalik.

 

Molde har vært imponerende den siste tiden. De har spillere i bra form og så møter de Sarpsborg hjemme i siste kamp. Dette gjør de til klare favoritter til å ta sølvet, men de har noen tøffe kamper i avslutningen.

– Vålerenga borte på søndag blir alt annet enn enkelt. Vålerenga ser jo plutselig ut som et fantastisk fotballag etter en lang og tung sesong. De stortrives på Intility Arena, og om de fortsetter å vise samme type fotball ut sesongen ser det meget spennende ut for Ronny Deila og co inn mot 2018, sier Mathisen.

Kampen etter skal de møte et desperat Kristiansund i Molde. I nest siste kamp for sesongen skal Molde besøke Lillestrøm på Åråsen, og Molde har litt å revansjere mot Arne Erlandsen og hans menn etter at Lillestrøm tidligere i år sendte Molde rett ut av cupen i semifinalen – på Aker Stadion.

– Selv om Molde er favoritter til å ta dette sølvet får de ingen enkel innspurt – og mye kan skje i både topp og bunn når det gjenstår fire runder. Det ble aldri spenning om gullet, men vi får likevel en fantastisk spennende sesonginnspurt – og det gleder vi oss selvfølgelig til! understreker Mathisen.

 

Molde har helt klart prosentene på sin side. Det er 72.4% sjanse for at de vinner sølvet, Sarpsborg har 25% sjanse for å klare andreplassen.

 

Det har vært mye mål både i Eliteserien og OBOS-ligaen. Vi er på vei inn i avslutningen av sesongen, der det historisk sett scores over en lav sko, med mange lag som ikke har noe å spille for. De siste to rundene forventes det 8% mer mål enn ligasnittet.

 

EliteserienTittelTopp 2Topp 1314. plass NedrykkDirekte Nedrykk
Aalesund0.%0.%14.6%20.4%74.1%65.1%
Brann0%1.3%100%0%0%0%
FK Haugesund0%0.3%100%0%0%0%
Kristiansund BK0%0%83.4%13.1%9.1%3.5%
Lillestrøm 0%0%92.2%5.9%4.4%2.0%
Molde 0.1%72.4%100%0%0%0%
Odds Ballklubb0%0%100%0%0%0%
Rosenborg100%100%100%0%0%0%
Sandefjord0%0%97.9%2%1.2%0.2
Sarpsborg 080%25%100%0%0%0%
Sogndal 0%0%61.6%25.8%23%12.7%
Stabæk 0%0%99%0.9%0.4%0%
Strømsgodset0%1.1%100%0%0%0%
Tromsø0%0%51.6%31.9%30%16.5%
Vålerenga 0%0%100%0%0%0%
Viking 0%0%0%0%100%100%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *