Bodø/Glimt sikret opprykket forrige runde og har rett og slett levert en fantastisk sesong i 2017. Det som er spennende med tanke på opprykk er hvem som tar den andre direkte opprykksplassen. 

For Start sin del kan ett av utfallene i neste runde gi dem 97.1% sjanse for opprykk, i andre enden kan de falle ned på 57.1%. Om Start taper og Sandnes vinner er kampen om andreplassen helt åpen mellom de to.

Vi har noen spennende kamper i vente, både i topp og bunn. Taper Start vil Sandnes Ulf gå forbi sørlendingene med seier, og Arendal kan klatre forbi Elverum med seier. I denne artikkelen har vi sett på de forskjellige utfallene av Start mot Ranheim og Sandnes Ulf mot Arendal, og hvordan hvert enkelt utfall påvirker opprykkskampen. Denne runden er ekstremt viktig for begge lag, kanskje avgjørende.

 

– Start har på mange måter en «matchball» i sin neste hjemmekamp mot Ranheim. Og med seier der føler jeg meg ganske sikker på at Start blir laget som følger Bodø/Glimt opp i Eliteserien. Det blir uansett  ekstremt spennende for alle som følger OBOS-ligaen. Start er jo favoritter til å rykke opp, men slik de har fremstått i det siste ser både Ranheim og Sandnes Ulf at det er muligheter, sier fotballekspert Jesper Mathisen til OddsModel.

 

Etter tre kamper på rad uten seier kom Start endelig tilbake på vinnersporet etter seieren mot Strømmen i forrige runde. Kampen ble ledet av Mick Priest og assistent Joey Hardarsson.

– Det har vært interessant å ta over laget. Det har vært bra og jeg har sett mye positivitet. Sammen med Joey forberedte vi oss til søndagskampen mot Strømmen og det var viktig at vi vant. Deretter gav jeg laget noen dager fri, noe de trengte. Men nå er vi tilbake i trening og vi skal forberede oss til kampen mot Ranheim, sier Mick Priest til OddsModel.

 

Før neste runde er i gang ser prosenten slik ut: Start har 76% for å klare den andre direkteopprykksplassen. Sandnes Ulf ligger kun to poeng bak på tabellen, men har 21.4% for å klare 2. plassen. I den 27. runden tar Start imot Ranheim på Sør Arena mens Sandnes Ulf tar imot Arendal. Utfallene av disse kampene har veldig mye å bety for de to lagene i toppen som kjemper om den viktige andreplassen.

– For å vinne denne kampen må vi være positive og ha gode økter med mye god konkurranse innad i laget. Laget jobber godt og hardt og i tiden frem til kamp skal vi se på Ranheims styrker og svakheter og bygge våre treningsøkter rundt dette, forteller Priest.

 

Det beste utfallet for Start er selvsagt at de tar alle tre poengene og at Sandnes går på en smell og taper mot Arendal. Da vil Start ha hele 97.1% sjanse for opprykk. Skal det derimot gå andre veien at Start taper og Sandnes vinner er kampen om direkte opprykk nærmest et dødt løp mellom de to. Da er Start sjanser plutselig nede i 57.1%.

På papiret har Sandnes Ulf den enkleste oppgaven. Arendal har kun 20 poeng etter 26 runder. Arendal byttet trener i sommer, men det har ikke hjulpet dem poengmessig. Ranheim ligger foreløpig på en 5. plass med sine 43 poeng. De styrte toppkampen mot Sandnes forrige runde, men rogalendingene scoret på overtid og vant kampen til slutt.

Om både Start og Sandnes vinner sine kamper vil Start gå opp til å ha 86.9% sjanse for direkte opprykk. Vinner Start og Sandnes spiller uavgjort har sørlendingene 95.1% sjanse. Skal utfallet bli at Start spiller uavgjort og at Sandnes vinner, ja da er Starts sjanse for direkte opprykk nede i 72.1%.

– Det kommer ned til at vi kun kan fokusere på oss selv. Gjør vi det vi er gode på så vil vi klare opprykk. Sandnes er et bra lag og som virkelig er inne i en god driv, vinner de samtlige av sine kamper vil kampen om direkte opprykk bli tøff. Vi må fokusere på oss selv og det å vinne våre fire siste kamper. Jeg har troen på at vi kan klare dette, selvsagt må vi ha troen, men vi må gripe denne muligheten og levere til forventingene, understreker Priest.

 

Beregningene våre er basert på flere statistiske modeller. Disse modellene kalkulerer en offensiv og en defensiv rangering for alle lag.

Denne rangeringen genereres ut ifra lagets historiske prestasjoner. Etter hver kamp så blir den offensive og defensive rangeringen analysert. Statistikk og data som antall mål, skudd, skudd på mål og cornere er sentrale data som legger grunnlag for rangeringen.

Rangeringen av lagene tar også høyde for spilleroverganger. I tillegg til spilleroverganger vil modellen ta hensyn til hvordan laget presterer statistisk sett. Dermed vil nødvendigvis ikke rangeringen av lagene være lik tabellsituasjonen.

Denne måten å rangere lagene på gir et mye bedre og riktigere grunnlag enn tabellen.

Når rangeringene er tallfestet, spilles resten av kampene for sesongen 100 000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 100 000 ganger. Deretter beregnes det hvor mange ganger et lag kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag.

Når kampene spilles på datamaskinen tar modellene hensyn til flere faktorer som hjemmebanefordel og fremtidig formutvikling. Hjemmebanefordelen er ulik for hvert enkel lag til hver enkelt kamp og tar med de viktigste faktorene som blant annet styrkeforhold mellom lagene, reiseavstand, tilskuerantall og baneforhold.

 

Opprykkskampen i Obos-ligaen

UtfallOpprykk StartOpprykk Sandnes Ulf
Start vinner, Sandnes vinner86.9%28.8%
Start vinner, Sandnes uavgjort95.1%19.1%
Start vinner, Sandnes taper 97.1%14.8%
Start uavgjort, Sandnes vinner72.1%42.7%
Start uavgjort, Sandnes uavgjort 84.7%26.2%
Start uavgjort, Sandnes taper 89.5%19.5%
Start taper, Sandnes vinner 57.1%53.5%
Start taper, Sandnes uavgjort73.7%31.2%
Start taper, Sandnes taper78.9%23.2%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *