For et drama det ble i siste runde i Eliteserien. Det hele endte med at Aalesund, etter 11 strake sesonger og 322 kamper på Norges øverste nivå, rykket ned til OBOS-ligaen sammen med Viking. Sogndal spilte seg til en ekstra sjanse. Første kvalifiseringskamp mot Ranheim spilles onsdag. 

 

Det holdt altså ikke med 4-3-seier mot Strømsgodset i siste serierunde søndag kveld. Strømsgodset spilte for bronse, Aalesund spilte om å overleve i Eliteserien. Men Sogndal fikk resultatet de trengte hjemme mot Vålerenga og Trond Fredriksens mannskap må dermed ta turen ned fra Eliteserien. Til tross av tre mål av Mustafa Abdellaoue trengte Aalesund fortsatt ytterligere to mål til for å havne på kvalifiseringsplass.

Strømsgodset har vært med i toppen fra starten, men måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen etter tapet mot Aalesund.

Det ble et nedrykksdrama uten like. Utgangspunktet før runden var at Sogndal og Aalesund hadde nøyaktig like mange poeng og lik målforskjell, men Aalesund var før kampen på kvalikplass med flere scorede mål. Resultatene var frem og tilbake både i Sogndal og Aalesund. Men Sogndal sikret til slutt kvalik etter 5-2-seieren mot Vålerenga.

 

Det er ingen tvil om at det er Sogndal som er naturlige favoritter i en kvalik mot Ranheim, men at det blir en enkel seier – det tror vi ikke. Seieren mot Vålerenga på søndag gir selvsagt Eirik Bakke og co godt med selvtillit og flere av spillerne som har skuffet den siste tiden var opp mot sitt beste nivå igjen på søndag.

Gilbert Koomson er den av de spillerne som har skuffet mest for Sogndal i år, ifølge Jesper Mathisen, men Koomson var helt avgjørende på søndag.

– De har ikke så mange kreative spillere som kan gjøre det lille ekstra, og derfor var det viktig for Sogndal at en spiller som han fikk en god opplevelse igjen, sier Mathisen til OddsModel.

 

Prosenter på Sogndal – Ranheim i første kamp er følgende:

Sogndal Uavgjort Ranheim
65% 15%20%

 

Sogndal har vært forberedt på bunnkamp i lang tid. I helgen «vant» de en ekstra mulighet. Vi har estimert oss frem til at Sogndal vinner kampen med litt over ett mål.

– Det er overall litt «tricky» å sette noen prosenter, men trolig tar Sogndal den nærmere 7 av 10 ganger. Eliteserielagene har også vunnet kvalifiseringskampen 4 av de siste 5 gangene. Det er også ingen ulempe for Ranheim at Sogndal ikke er noe storlag i så måte. Et nøkternt lag fra bygda. Men det er fordel Sogndal siden de har vært der før og vet hva det går i. Det er naturlig å tenke at det blir mindre mål i første kamp enn i den andre da lagene oftere enn ikke oppnår et resultat som begge kan leve med til returkampen, sier vår egen fotballekspert Runar Endestad.

– Jeg tror Aalesund har følt at de har vært for gode til å rykke ned, og jeg tror Ranheim hadde hatt en bedre mulighet mot Trond Fredriksen og co. Grunnen til det er at Aalesund ikke har fremstått som noe solid kollektiv, og så har de i tillegg en del skader på viktige spillere, fremholder Mathisen.

 

Ranheim var lenge med i kampen om direkte opprykk til Eliteserien fra OBOS-ligaen, men så hadde de en periode hvor de var svake og da stakk Start ifra. I sine to kvalikkamper har vi igjen sett hvor gode Ranheim kan være, og dette er jo en spillergruppe og en klubb som har absolutt alt å vinne i disse to kampene som venter denne uka.

– Jeg kjenner et par av spillerne veldig godt, og de gleder seg noe enormt til denne muligheten. Den jobben som har blitt gjort og gjøres i Ranheim er utrolig imponerende. Spillerne jobber eller studerer ved siden av å spille fotball, det er et lite budsjett og det er en veldig sammensveiset gjeng med lokale spillere, forteller Mathisen og legger til:

– De mistet jo en av sine beste spillere i sommer da Gjertsen ble solgt til Kristiansund, og så har dessverre en meget god fotballspiller i Blakstad vært ute med skade i lang tid. Uansett har de et lag som kan ryste Sogndal, men jeg tror altså at Sogndal tar dette til slutt.

 

 

 

Foto: Toril Walker Norheim, Sogndal Fotball

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *