Penger kan ikke kjøpe lykke, men det kan kjøpe en haug med gode fotballspillere som skaffer fotballklubben din pokaler, og det er jo strengt tatt akkurat det samme, eller?

Vi nærmer oss tiden da vi får servert fotballmagi fra svette trollmenn på en helt vanlig tirsdag eller onsdag. Vi nærmer oss avspark i turneringen hvor de største lagene i verden barker sammen og gir oss uforglemmelige fotballøyeblikk.

Vi nærmer oss Champions League, som sammen med verdensmesterskapet i fotball er den største begivenheten for alle oss som er glad i det vakre spillet med den runde kula.

Hvis du ikke har krysset av i kalenderen, må du gjøre det nå. Den lokale puben og venngjengen din har for lengst gjort det. Tirsdag 12.september tennes flomlysene 20.45. Da kan vi legge stortingsvalg, det norske fotballlandslaget og Therese Johaug nederst i skuffen og åpne dørene for høstens vakreste fotballeventyr. Hvis barna dine er like glad i fotball som du er i dem, innvilger du noen ekstra timer før leggetid et par ganger annenhver uke. Hvem vet? Kanskje resulterer det i at vi har en ny Ødegaard eller Hegerberg i det gode selskap om noen år. Hvis ikke, kan du trøste deg med at få ting er like samlende for en familie som å oppleve store fotballøyeblikk sammen.

Nytt år – Nye minner som skapes

Fjorårets turnering gav oss noen av de vakreste fotballøyblikkene på denne siden av 2000-tallet. Barcelonas snuoperasjon etter 0-4-tapet i første kamp i åttendelsfinalen mot PSG går inn i historiebøkene som noe av det mest elleville fotballverden har sett. I finalen var det ventet at Real Madrid skulle få det tøft mot et defensivt Juventus lag som knapt hadde sluppet inn mål i løpet av turneringen. Men anført av en mildt sagt strålende opplagt Cristiano Ronaldo knuste «Los Galacticos» italienerne 4-1 og forsvarte dermed tittelen nok en gang. Med sine to avgjørende scoringer, viste den magiske portugiseren nok en gang hvorfor han er den ubestridte kongen av turneringen. 90 mål på 88 kamper mot det ypperste verden har å by på av forsvarspillere, trenger knapt å kommenteres ytterligere. Det kan virke som om flomlyset vekker noe i Ronaldo som gjør han ustoppelig i disse kampene.

Et annet lag som tidvis virket ustoppelige i fjorårets turnering var lille, men velskapte Monaco. Verdens nest minste land har ikke bare vakker kyst og et skattesystem som gir en gjennomsnittlig FRP-velger vann i munn, de har også stablet på bena et av de mest spennende fotball-lagene på kloden. Med leken offensiv fotball sjarmerte de et helt verdenspublikum med sine unge fremadstormende spillere. Mange av disse blir også å se i årets utgave av Champions League, men ikke alle i den rød og hvitstripede drakten.

I tur og orden har Bernardo Silva (Man.City), Benjamin Mendy (Man.City), Tiemoue Bakayoko (Chelsea) og Kylian Mbappè (PSG) forlatt klubben til fordel for større og mer pengesterke klubber. Stortalentet Mbappè ble således den nest dyreste fotballspilleren i verden (180 millioner euro), kun slått av sin egen lagkamerat Neymar som også fant veien til Paris i sommer. En overgangsaga som endte med at Monaco står igjen med en profitt på 289 millioner euro i profitt etter å ha investert deler av pengene i nye unge spillere som skal utvikle både seg selv og laget videre i fremtiden. Alle disse er spillere som var helt avgjørende for fjorårets Monaco-suksess og som klubben i sommer har forsøkt å erstatte. Om det holder til nye jubelkvelder i fyrstedømme gjenstår å se, men det er liten tvil om at gode spillersalg kan være svært gunstig, på litt lenger sikt.

Suksess på overgangsmarkedet

I den moderne fotballen er kjøp og salg av spillere noe av det viktigste man må mestre for å lykkes som fotballklubb. Atletico Madrid er et godt eksempel på en klubb som blant annet gjennom suksess med spillersalg har etablert seg som en av de beste fotballklubbene i verden, i et marked hvor Barcelona og Real Madrid bør dominere totalt hvis man ser på størrelsen på klubbene. På samme måte som Monaco slipper sine stjernespillere til store klubber og henter inn nye spillere de har troen på, har Atletico sett den ene klassespissen etter den andre gå ut av døra, og deretter hentet inn en ny. En tilnærming til spillerlogistikk som blant annet har resultert i et La Liga-mesterskap og to finaler i Champions League.

Så hvis forholdet ditt ryker og du blir fortalt av din kjære at “du aldri kommer til å finne noen som meg igjen” kan du pent og rolig holde opp et bilde av Sergio Kun Agüero, Diego Costa og Falcao å fortelle at  “hvis Atletico kan erstatte disse gutta så skal jeg klare å erstatte deg også”.  Det bør du forresten uansett gjøre hvis du ikke får lov til å se verdens vakreste fotballturnering.

Atletico Madrid har vært en av de mest suksessrike klubbene på overgangsmarkedet de siste årene. Gang etter gang har de erstattet klassespisser med nye unge spisstalenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likefullt som man må anerkjenne at de beste klubbene også er best på overgangsmarkedet er det lett å forstå at mange føler det rokker ved fotballens grunnidé når klubbene med mest penger til enhver tid henter de beste spillerne. I Eliteserien får RBK kjeft for å hente de beste spillerne i ligaen, og samtidig kjeft for at de mangler gode nok spillere til å hevde seg i Europa. Diskusjoner om overganger, ressursbruk og spillerlønninger blåser i ansiktet på deg uansett hvor du snur deg i fotballverden.

For noen har det rett og slett blitt for mye.

For kort tid siden solgte Anders Törma samtlige Arsenal-drakter han eide og la opp som fotballsupporter. Grunn? Den moderne fotballens evige pengefokus har ødelagt spillet han en gang forelsket seg i. Dette til tross for at laget han elsker har hele 19 klubber foran seg på lista over klubber som har brukt mest penger i sommer, blant annet klubber som Watford og Leicester. Arsenal-supporteren gjennom tredve år orker ikke mer av «unge, uinspirerte, overbetalte prettyboys som ikke synes det å representere Arsenal er det største i verden». Om han bare er litt langt nede etter Arsenals svake seriestart eller om han representerer en følelse som flere og flere av dagens fotballsupportere sliter med er vanskelig å vurdere.

Denne sommeren har det internasjonale overgangsmarkedet eksplodert. Arsenal er dog en av klubbene som ikke har gjort de store utskiftningene i sommer.  Kilde: Sokkaa.com

De fleste Arsenal-supportere er nok i motsetning til nordmannen heller forbannet over at trener Arsène Wenger virker å ha rotet bort klubbens lommebok, og nekter å kjøpe stjernespillerne laget trenger for å være med å kjempe om en ny tittel i Premier League. For ikke å snakke om spillere som kan sørge for at laget slipper å bli ydmyket nok en gang av storlag som Bayern München. De tyske seriemestrene har på de siste to årene 17-3 i målforskjell i sine fire oppgjør mot London-laget.

For to år siden kastet OddsModel seg med hodet først inn i debatten om hvilken liga som er best i verden da vi så på de engelske lagenes prestasjoner i Champions League. Der kunne vi konkludere med at de engelske storlagene ble fraløpt av de største klubbene i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike til tross for at de opererer med minst like store budsjetter. Det kan være mange grunner til dette, men med kun to semifinaler siden Chelseas sensasjonelle seier i 2011/12-sesongen, har storlag som Manchester United, Manchester City og Arsenal hatt mer enn nok med å komme seg videre fra gruppespill og åttendedelsfinalene de siste årene.

 

Hele artikkelen kan du lese her: Why are Englands richest teams getting worse?

I denne artikkelen som ble publisert i forbindelse med CL-start for to år siden bygget vi en modell som beregner klubbenes inntekt og analyserer resultatene sammenlignet med den årlige inntekten. Den samme modellen har vi nå børstet støv av i forbindelse med årets Champions League-turnering. Vi tester igjen påstanden om at de rikeste klubbene også vil være de som presterer best på banen. Under ser du modellen som kun har en enkel input – klubbenes inntekt. Vi ser blant annet at samtlige engelske lag som er med i årets turnering bør vinne sin gruppe når man ser hvor mye sterkere de er med økonomiske muskler som parameter.

Heldigvis vil vi få overraskelser og uventede resultater også i årets utgave. Klarer du å slå tallene i vår income-modell og tippe riktig plass på lagene i årets gruppespill?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OddsModel inviterer deg til å være med og tippe riktig utfall av Champions League-gruppene. Fyll ut skjemaet under i Excel og bli med i trekningen av en splitter ny Playstation 4 og det nye FIFA 18-spillet som kommer ut i slutten av denne måneden. I tillegg trekker vi ut en heldig vinner som får det nye FIFA 18-spillet sendt hjem i postkassen. 

Send ferdig utfylt skjema til konkurranse@oddsmodel.com og lik OddsModel på Facebook for å ha muligheten til å vinne premie. I tillegg kan du være med i trekningen av å vinne det det nye FIFA 18-spillet om du retweeter denne tweeten.

Skjemaet finner du her: OddsModel Champions-League Konkurranse

(NB! Alle tellende bidrag må være levert innen tirsdag 12.september kl. 2045)

Kilder: http://www.sportingintelligence.com/, http://sokkaa.com/2017/09/02/top-20-highest-spending-clubs-in-europe-this-summer/, https://www.dagbladet.no/sport/etter-30-ar-som-supporter-har-anders-fatt-nok-na-selger-han-alle-draktene-og-tar-et-nadelost-oppgjor-med-den-moderne-fotballen/68651072

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *