Våre fotballeksperter har oppsummert årets sesong og når vi tar et tilbakeblikk på sesongen i Eliteserien har det jo egentlig aldri vært noe spenning i toppen rundt hvem som skulle ta gullet. Rosenborg har vært suverene fra start til slutt.

 

Selv om de ikke overbeviste spillemessig til å begynne med, spesielt offensivt, så vant de kamper. Når de da etter hvert begynte å fungere offensivt var det ingen ande lag som var i nærheten. Kåre Ingebrigtsen og co gikk på et par smeller mot slutten av sesongen, men det henger sammen med at de senket seg ned et par hakk etter at det hele var avgjort. Les videre for å se hvilke lag som fikk som fortjent, og hvem som ikke gjorde det.

 

Rosenborg endte med +37 i målforskjell, men statistisk burde det vært en smalere differanse. Våre tall viser +19 som er en mer reell målforskjell.

– Den mindre statistiske forskjellen kan forklares ved at Rosenborg ofte ledet, og ofte med flere mål. Fortjent vinner av serien og statistisk sett det beste laget, forklarer vår fotballekspert Runar Endestad.

 

Solskjærs mannskap kapret til slutt 2. plassen, men tilfeldighetene trakk opp for moldenserne. +15 i faktisk målforskjell, mens statistikken gir de 2,6 og en 6. plass på fairscore-tabellen. Også her skal en del forklares ved at Molde spilte mye på resultat. Statistisk sett det 6. beste laget.

– Molde er det laget som kom nærmest Rosenborg, og det tror jeg faktisk de er veldig fornøyd med. De har jo ambisjoner om gull, men når sesongen ble som den ble er nok Solskjær veldig tilfreds med sølv. Det blir viktig for Molde å beholde så mange som mulig av sine beste spillere inn mot neste sesong om vi skal få litt mer spenning i toppen enn det vi fikk i år. Bjørn Bergmann Sigurdson er en spiss som garantert er jaktet på av flere klubber ute i Europa, og det vil ikke overraske med om han blir solgt i vinter, sier fotballekspert Jesper Mathisen til OddsModel.

 

Den siste medaljen fikk Sarpsborg 08 og de hadde +14 i faktisk målforskjell, mens statistikken gir de en målforskjell på +12. De burde da egentlig ha kapret andreplassen på tabellen.

– De var ett av de lagene som fikk mest «som fortjent» og er statistisk sett det nest beste laget, sier Endestad.

Mathisen er mektig imponert over den jobben som er gjort at Geir Bakke og Thomas Berntsen.

– De har satt sammen et lag og en stall som er ekstremt spennende. Zachariassen og Diatta er spillere som fort kan forsvinne før Eliteserien 2018 sparkes i gang, og om de virkelig store klubbene vil ha Diatta snakker vi fort opp mot 50.000.000 kroner i salgssum. Og det må sies å være godkjent med tanke på at Sarpsborg 08 betalte ca. 500.000 kroner for han, mener han.

 

Sarpsborg 08 kom seg også til cupfinalen denne sesongen, men der ble Lillestrøm for sterke. Det må legges til at dommerteamet ikke hadde noen god dag på jobben, og de skal ha en stor del av æren for at Lillestrøm fikk pokalen med seg hjem. Da Sarpsborg møtte Rosenborg i cupfinalen i 2015 var de egentlig sjanseløse, og etter den kampen skjønte Geir Bakke at han måtte bytte ut store deler av spillerstallen sin for å utvikle seg videre – de ble rett og slett løpt i senk av et meget godt Rosenborg-lag. Nesten samtlige spillere i stallen er byttet ut siden den gang, og nå ser vi en helt annen intensitet, løpskraft og energi i laget. Selv om det ble tap mot Lillestrøm i cupfinalen har de hatt en eventyrlig sesong uansett, og nå blir det spennende å se hva som skjer med deres største profiler denne vinteren. Thomas Berntsen har nok en lur plan på lur om Diatta og Zachariassen forsvinner.

 

Strømsgodset fikk en grusom start på sesongen, men spilte seg veldig opp mot slutten av sesongen. De endte på +8 i reell målforskjell, mens den statistiske viser +0,3. Statistisk sett skulle de endt på en niendeplass. Strømsgodset har vært med i toppen nesten hele sesongen og lå på 3. plass like før slutt, men så scoret Aalesund på Color Line og da glapp medaljen i siste runde og det ble «bare» 4. plass på Godset.

– Det er uansett en meget imponerende prestasjon med tanke på hvor elendige de var første halvdel av sesongen. Ulland Andersen, Jradi, Glesnes og Skullerud har virkelig fått med seg resten av gjengen i Drammen på en snuoperasjon få trodde var mulig. Det var murring og misnøye med Skullerud i sommer, men nå ser alle i Drammen frem mot en meget spennende sesong i 2018. Stengel og Pellegrino er allerede signert, og det kommer garantert mer, sier Mathisen.

 

En god start på sesongen sendte Brann opp i pene offensive tall. Fra sommeren gikk det midlertid nedover for Nilsens mannskap, som med en faktisk målforskjell på +15 hadde mer enn doblet de statistiske tallene på +7,1.

– Bergenserne har en nedadgående trend som må snus, ellers blir det tungt neste sesong. Statistisk sett var de det 4. beste laget i årets sesong, opplyser Endestad.

Det ble til slutt en 6. plass på Odd, men det er i realiteten bare et par stygge tap som drar Fagermos mannskap nedover. -3,2 i statistisk målforskjell viser at Odd har fått godt betalt med en plass på øvre halvdel denne sesongen. Når det kommer til Kristiansund er det bare å applaudere med tanke på hva de har fått av poeng fra relativt sparsomme kamper. De har -2 i målforskjell, mens de statistisk skulle har -6,6. Det er altså ikke unormalt det Kristiansund har prestert i mål, men de har fått veldig godt betalt i antall poeng. Her må det forbedring til, ellers vil realiteten innhente de, mener Endestad. Statistisk sett er Kristiansund det 11. beste laget.

Tatt flere poeng enn de “burde”: Kristiansund har ifølge våre statistikker fått godt betalt i form av mål og poeng i forhold til prestasjonene på banen. Neste år må de trolig opp noen hakk for å gjenskape suksess i den vanskelige andre sesongen. Foto: Kristiansund Ballklubb

Vålerenga er statistisk det 7. beste laget, men ble nummer 8. Faktisk målforskjell på +2, mens statistikken har de på +1,8. Det er dermed lite å si på Deilas mannskap og deres plassering på tabellen. Det samme gjelder Haugesund. De ender på den plassen de statistisk sett fortjener. -2,3 i målforskjell mot -4 i faktisk målforskjell.

Det ble 9. plass på Stabæk, noe som er dårlig betalt for laget fra Bærum.

– Statistisk sett har de en målforskjell på +3,2, men endre på en faktisk målforskjell på -4. De får dårlig betalt i en del kamper de hadde fortjent bedre, og dermed blir det ikke den 5. plassen de statistisk sett hadde fortjent, sier Endestad.

 

Tromsø ble statistisk sett det 8. beste laget, og hadde fortjent bedre.

– Vi var inne på det ganske mange ganger under sendingene i FotballXtra, at Tromsø hadde fortjent bedre enn de gjorde tidligere i sesongen. Enkelt å forklare ved bytte av trenger, men det er også trolig at Tromsø ville ha fått bedre betalt i poeng uansett hvem som trente de på høsten. Statistisk sett det 8. beste laget, men ender til slutt på en 11. plass. +0,8 i statistisk målforskjell, mens de ender på en faktisk målforskjell på -7, forteller Endestad.

 

Lillestrøm er det laget i Eliteserien som har fått dårligst betalt ut ifra hva de har prestert. Erlandsens mannskap kronet en god sesong med cupgull, og burde naturligvis aldri vært så langt nede på tabellen som de endte, statistisk sett burde de blitt nummer 3. De burde statistisk sett ha endt med +7,8 i målforskjell, mens den faktiske endte på -3. Tilfeldighetene har spilt veldig mot kanarifuglene denne sesongen.

Sandefjord startet sesongen forrykende, men det dalte utover høsten.

– Dette var som forventet. Statistisk sett det tredje dårligste laget i Eliteserien, men fikk likevel flere baklengs enn de statistisk sett hadde fortjent. -7,7 i statistisk målforskjell mot en faktisk målforskjell på -13. De er nødt til å snu en dalende trend, ellers blir det nedrykk neste år, understreker Endestad.

Før sesongen var det flere som snakket om at Viking hadde en veldig tynn stall, og det viste seg at de ikke var i nærheten denne sesongen.

– Det har vært uendelig mye rart som har skjedd i Stavanger de siste årene, og jeg føler med Ian Burchnall som hadde veldig vanskelige arbeidsforhold i en klubb som har vært preget av kaotiske tilstander i 2017. Før sesongen ga han beskjed om at han trengte flere spillere av god kvalitet, men da sa klubben at de ikke hadde penger. Til sommeren lå Viking desidert sist og da fant plutselig Viking frem penger, og de spillerne som ble hentet inn kan det umulig ha blitt gjort en grundig sjekk av i forkant. Det var spillerlogistikk og klubbdrift av verste sort, og da var Viking sjanseløse selv om de hentet inn mange nye fjes, understreker Mathisen.

Viking hadde -24 i faktisk målforskjell mot en statistisk fortjent målforskjell på -8,1.

– Tilfeldighetene spilte Viking et puss i avslutningene på mange kamper denne sesongen, men til syvende og sist var Viking det nest dårligste laget i Eliteserien og dermed et fortjent nedrykk, men noe styggere enn det burde vært, forklarer Endestad.

 

Aalesund og Sogndal følger Viking ned i OBOS-ligaen, og måten Sogndal rykket ned på mot Ranheim var ekstremt skuffende, mener Mathisen.

– Hvor var energien og lederne? Hvor var «Sogndal-mentaliteten»? De lot Ranheim ta initiativet i begge kampene, og da fikk Eirik Bakke og co som fortjent. Før sesongen var det flere som var skeptiske på Sogndal sine vegne, men jeg tror de færreste hadde forventet å se en blek utgave av Sogndal i disse veldig viktige kampene mot Ranheim. De minnet meg litt om Brann da bergenserne møtte Mjøndalen i 2014, for dette var like tafatt, sier Mathisen og legger til:

– Slik Sogndal har fremstått denne sesongen er det ingen som vil savne de i Eliteserien neste år, men det skal bli veldig interessant å se hvordan Ranheim kommer til å klare seg! Dette er en gjeng med lokale gutter som jobber og/eller studerer ved siden av å spille fotball og de har ikke ressurser eller lyst til å hente inn mange nye spillere inn mot neste sesong. De som har rykket opp med Ranheim fortjener sjansen mot Rosenborg, Brann, Vålerenga og alle andre i Eliteserien 2018!

Svakeste laget: Ifølge våre tall var Sogndal det klart svakeste laget og scoret tre mål mer enn prestasjonene skulle tilsi. Vi kan derfor si at det var et fortjent nedrykk for saftkokarane. Foto: Toril Walker Norheim, Sogndal Fotball

Sogndal var statistisk sett det dårligste laget i Eliteserien med en statistisk målforskjell på -13,2. De klarte tre mål bedre i faktisk målforskjell, noe som ga de kvalifiseringsplassen. Det endre likevel med et, fra et statistisk standpunkt, fortjent nedrykk. Aalesund endte med 8 mål dårligere målforskjell enn de statistisk sett skulle hatt. -4,1 i statistisk målforskjell mot faktisk målforskjell på -12.

– Det endte med nedrykk selv om det var fire lag som presterte dårligere. Det er imidlertid den gode starten som hjelper på her. Noen og en hver vil bite seg merke i at det er vesentlig mindre forskjell på den statistiske målforskjellen og den faktiske. Dette illustrerer igjen hvordan tilfeldighetene preger fotballkamper, og hvordan mål preger kamper.

Likevel ser vi etter en relativt liten samling kamper at lagene med få unntak har havnet omtrent der de fortjente å havne. Vinneren og de to lagene som rykket direkte ned, fortjente å gjøre det. Ser vi på samlingen av lag innenfor seks poeng fra 6. til 13. plass, fordeles de mer eller mindre tilfeldig, oppsummerer Endestad.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *