”Det eneste som teller er resultatet”

Hvor ofte har du hørt det? En klassisk fotballklisjè like gammel som selve spillet. Du hører utsagnet oftere og oftere all den tid store fotballklubber også har blitt mer enn bare fotballklubber og i tillegg opererer som en multimilliardær butikk.

Men klisjèn er feil. Fotball handler ikke bare om resultater. Resultatene er egentlig ganske irrelevante. Fotball handler om prosesser.

Selve verdien av de forskjellige komponentene – lag, spillere, trenere – alt er gjemt bak den kunstige overflaten skapt av resultatet som står på tavla.

La oss forklare hva vi mener:

Vi har en seks år gammel datter som trenger å lære hvordan hun skal krysse veien på en trygg måte. Vi tilbyr deg 1000 kroner for å lære det bort for oss, og viderefører dermed vårt foreldreansvar, late som vi er. Du tar det kjæreste vi eier i hånda og rusler til en trafikkert motorvei. Du forteller henne at du gir et signal når hun skal starte å krysse veien, og ikke stoppe før hun kjenner at hun er fremme ved fortauet på motsatt side. Du knyter et skjerf foran øynene hennes så hun ikke ser, og deler ut ørepropper så hun ikke kan høre. Du deler ut et klapp på ryggen, og hun er klar til å gå.

Hun tar sine første steg ut i veien og setter kursen mot andre siden.  Biler, lastebiler og motorsykler smeller inn i hverandre i et inferno av tuting, knuste glassruter, kaos og kollisjoner. Mirakuløst nok, når hun andre siden av veien uten så mye som en skramme. Vel fremme, fjerner hun bindet for øynene og bryter ut i glede over å ha klart oppgaven. Du kommer tilbake til oss, og ber om dine 1000 kr for den utførte jobben.

Etter at vi har gitt deg en solid runde med juling, avslår vi høflig å betale deg for oppdraget. Du protesterer, og påpeker at vår lille engel kom seg trygt over til andre siden av veien, som jo faktisk var det resultatet vi ønsket oss. Og at resultatet er alt som teller.

Grunnen til at vi, du og så godt som alle andre naturligvis forstår at et slikt type argument er galskap, er fordi vi har evnen til å se de underliggende verdiene i ting- hva som ligger bak resultatet. Problemet er at vi ofte velger å ikke gjøre det, og kun fokusere på nettopp resultatet. Dermed går vi glipp av viktig informasjon som kan gi et uriktig bilde av hvordan ting egentlig er, eller burde være.

I OddsModel er vi lidenskapelig opptatt av å finne ut av hvilke verdier som skjuler seg bak tall og resultater. Vi bruker modeller og metoder som kan gi oss fordelaktige svar på samsvaret mellom resultatet og det faktiske kampforløpet. På den måten skaffer vi oss bedre forutsetninger for å kunne predikere fremtidige utfall, og der andre fokuserer kun på tabeller og resultater, ser vi på de underliggende verdiene av prestasjonene. Vi er overbevist om at det gir oss en fordel i det lange løp.

Den underliggende verdien, eller prosessen, for hun som skulle krysse veien, er livsviktig. En vellykket krysning, er ikke nok til å bevise et sannsynlig utfall i det hele tatt. Vårt oppfunnede scenario viste faktisk det motsatte, en enkelthendelse hvor flaksen inntraff, mot alle odds.

Vi kan også snu det hele på hodet, og si at du for de 1000 kronene gjorde en fantastisk jobb med å lære vår datter å krysse veien, Du sørget for at hun stoppet, så seg for, hørte etter og gikk varsomt over – helt i tråd med læreboka. Men dagen etter, blir hun meid ned av en fyllekjører ute av kontroll. I en slik situasjon nytter det ikke å snakke om at prosessen var riktig, eller at hun kunne alt etter læreboka. Det eneste som teller i en slik situasjon er resultatet og dermed blir prosessen helt irrelevant.

Men svært få ting er så svart-hvitt som å krysse veien, hvor prisen for ”å tape” en gang er så enormt høy. Det samme gjelder eksempelvis for en jagerpilot, men i de aller fleste tilfeller har man råd til å gjøre feil eller tape både en og to ganger, og spesielt i sport, oddstipping og investeringer er vinnerne som oftest de som klarer å sørge for å  å bikke odds og marginer litt ekstra sin vei, hver gang.

Den legendariske pokerspilleren Amarillo Slim hadde en enkel filosofi: ””Avgjørelser, ikke resultater”. Så lenge man sørger for å gjøre de riktige tingene nok ganger, så kommer resultatene etterhvert, helt av seg selv.

I 2015 hadde Novak Djokovic en av de mest dominante sesongene i tennishistorien. Han vant 82 av de 88 kampene han spilte det året, vant 11 titler, inkludert tre Grand Slam-turneringer (han var i finalen i den siste). Allikevel, vant han kun 56% av ballvekslingene sine i løpet av året 2015. Tenk litt på det – et år med total dominans, til tross for at han tapte 44 % av alle poengene han spilte om.

For en jagerpilot, eller en liten jente som skal krysse veien er 44% feilmargin katastrofalt. Men i mange forskjellige idretter og i oddstippernes verden, er 44% feilmargin mer enn godt nok.

Nøkkelen til suksessen ligger i å gjenkjenne de underliggende verdiene av en prestasjon eller en investering. Når Djokovic spiller om et enkelt poeng, er det (stort sett) alltid så godt som irrelevant hva utfallet av det ene poenget blir. Det som betyr noe, er den underliggende verdien i spillet hans, som betyr at gjennomsnittlig vil han vinne 56% av ballvekslingene i det lange løp. På bakgrunn av tennissportens poengsystem kan den %-andelen overføres til et stort antall kamper, som igjen overføres til Grand Slam-titler.

Novak Djokovic

Kortsiktige prosesser er det som skaper langsiktige resultater. Både i tennis og i oddstippingens verden. Likefullt som Novak Djokovic intenst ønsker å vinne hver eneste ballveksling, er ikke ett enkelt poeng så veldig viktig i det store bildet. På samme måte ønsker man intenst å vinne hver eneste gang man klikker inn et oddsspill, men utfallet av et enkelt spill definerer ikke om du er en god oddspiller eller ei.

Å putte full energi inn i den kortsiktige prosessen, er den beste måten å påvirke hva det langsiktige resultatet kommer til å bli. Øvelsen er svært krevende, for de aller fleste er utålmodige sjeler som liker å leve i nuet. Novak Djokovic  kommer til å tape et par poeng her og der, Juventus og Atletico Madrid, to av de beste defensive lagene verden har sett, vil slippe inn flere mål i løpet av en lang sesong. Og har du akkurat begynt med oddsspill og vunnet på alle de fire første spillene dine, kommer du snart til å gå på din første smell.

Alle disse tingene henger sammen, for så lenge ballen kan sprette, og det er mennesker involvert som skal se, sparke, slå, skyte, vurdere, blåse i fløyte, avgjøre, og i det hele tatt utøve en eller annen form for aksjon, vil det alltid finnes tilfeldigheter som sørger for at det er umulig å gardere seg mot feil. I det øyeblikket idretten perfeksjoneres fullstendig mister den også sin glans, og drivkraften blir borte. Det er også trolig derfor noe av grunnen til at ”alle” elsker idrett. Utviklingen stopper aldri, og man må hele tiden realitetsorientere seg for ikke å bli forbigått.

I OddsModel leter vi etter mønstre og bruker tilgjengelig data, statistikk og informasjon for å være best på å analysere hva vi tror vil skje i fremtiden. Slik jobber vi for å få maks ut av de kortsiktige prosessene, slik at vi kan bli vinnere i det lange løp.

Da er ikke verken det forrige eller det neste resultatet det aller viktigste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *